Obilježavanje 15. maja, Dana odbrane Tuzle

U Tuzli će danas biti obilježena 26. godišnjica bitke na Brčanskoj malti, koja je označila početak ratnih dejstava u našem gradu.

Paravojska tzv.Srpske Republike, osnovana u Banjaluci 12. maja 92. godine, stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića napala je Tuzlu sa pripadnicima Vojske Jugoslavije. Podsjećamo 28. aprila 92. godine Ustavom Jugoslavije je ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH- Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili Tuzlu.

Ovogodišnji program obilježavanja u organizaciji Grada Tuzla i Koordinacije boračkih udruženja počinje u 12,30 sati na spomen obilježju poginulim braniocima, na Brčanskoj Malti, a potomo će se ceremonijalna povorka pripadnika OS RBIH i građana uputiti prema Slanoj banji, gdje će biti odata počast i položeno cvijeće na spomen obilježja žrtvama proteklih ratova u Tuzli. Najavljena su obraćanja, kao i susreti pripadnika OSRBIH.

Obilježavajući ovaj dan, Tuzla se prisjeća svih BH branilaca, a posebno onih koji su dali živote, da se danas može u miru živjeti i raditi.

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*