OSCE: Predmeti visoke korupcije u BiH rjeđe završavaju osuđujućom presudom

Misija OSCE-a danas je u Mostaru predstavila projektni izvještaj o potrebama pravosuđa u procesuiranju korupcije. Izvještaj pod nazivom “Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u Bosni i Hercegovini – prva procjena” baziran je na 67 predmeta u periodu 2010-2017. godine.

Iz OSCE-a navode kako su glavni problemi koje su zatekli autori izvještaja loše napisane optužnice, nepotpuni dokazi, nedovoljna kontrola suda i nejasna obrazloženja. Ističu i nedostatak adekvatne kaznene prakse u predmetima korupcije.

Šef pravnog odjela OSCE-a Frančesko de Sanktis (Francesco De Sanctis), rekao je kako su posmatrani predmeti korupcije svrstani u 3 kategorije.

Predmeta visoke korupcije bilo je ukupno 14 – osam ih je završilo oslobađajućom presudom, dva djelimično oslobađajućom, a četiri osudom nakon priznanja krivice.

Slijede predmeti srednjeg ranga, te sitne ili administrativne korupcije. Faktori za svrstavanje predmeta bili su funkcija optuženog i finansijska šteta nastala koruptivnim djelovanjem.

„Predmeti korupcije srednjeg ranga i sitne korupcije, ako ih uporedimo sa visokim profilom korupcije, većinom su završavali osuđujućim presudama”, rekao je De Sanktis.

Zamjenik glavnog tužioca iz Travnika Dragan Popović kazao je kako je statistički korupcije danas više nego u odnosu na razdoblje otprije nekoliko godina.

„Ako gledamo kroz broj predmeta koji obuhvataju tu vrstu kriminala, možemo reći da je korupcija veća i u većem stepenu. Upravo zbog toga, cilj ovoga danas je jačanje kapaciteta tužilaštava u borbi protiv ovih krivičnih djela”, naglasio je Popović.

Preporuke za ispravljanje ovih problema biće proslijeđene na adrese zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih vlasti na svim nivoima u BiH, navedeno je prilikom današnjeg predstavljanja izvještaja OSCE-a.

Projekat pod nazivom “Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima” podržao je Biro za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*