Brisel: Zuckerbeg pred poslanicima EP o kršenju zaštite korisnika Facebook-a

U Briselu će danas biti održan sastanak osnivača Fejsbuka (Facebook) Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) i poslanika u Evropskom parlamentu (EP), na kojem će on objasniti propuste u zaštiti podataka korisnika. Događaj će direktno biti prenošen na internetu, objavio je EP.

Sastanak će biti održan od 18.15 do 19.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Razgovor vođa političkih grupa EP-a i glavnog izvršnog direktora Fejsbuka, koji je Evropska unija zatražila nakon izbijanja skandala sa kompanijom Kembridž Analitika (Cambridge Analytica), najavljen je prošle srijede i trebalo je da bude održan iza zatvorenih vrata, prenijela je Al Džazira Balkans (Al Jazeera Balkans).

Međutim, nekoliko učesnika tome se usprotivilo, tražeći da Zakerberg javno svjedoči, kao što je to prošli mjesec učinio pred američkim zastupnicima.

Sastanak je tim važniji što se događa tri dana prije stupanja na snagu novog evropskog zakona o boljoj zaštiti ličnih podataka.

Fejsbuk se suočio sa krizom povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država, došli u ruke kompanije Kembridž Analitika koja ih je iskoristila u američkoj predsjedničkoj kampanji za potrebe tima sadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Donald Trump).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*