Vijeće ministara BiH: Rasprava o izvršenju Budžeta

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pripremilo je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu koji će danas razmatrati Vijeće ministara BiH.
Kako se navodi u izvještaju, izvršenje rashoda i izdataka institucija BiH u 2017. godini iznosi 948.145.821 BAM ili 99,8 posto u odnosu na budžetom planirane, odnosno 75 posto u odnosu na korigirani budžet, koji uključuje dodana namjenska sredstva.

Ukupni rashodi i izdatci izvršeni su u većem iznosu za oko 38,2 miliona BAM ili četiri posto u odnosu na 2016. godinu, jer je Zakon o budžetu usvojen na vrijeme (15. decembra 2016. godine), što se odrazilo na veće izvršenje budžeta u 2017. godini, a posebno na većem izvršenju višegodišnjih kapitalnih projekata.

“Na naknade troškova zaposlenih se odnosi 110.940.072 BAM ili 11,7 posto udjela, a oni su manji za pet miliona BAM ili četiri posto u odnosu na 2016. godinu, zbog nastavka mjera uštede na stavci naknada zaposlenih po osnovu odluka Vijeća ministara, počevši od 2012. godine”, istaknuto je iz Vijeća ministara.
Ministri će danas biti upoznati s kretanjima makroekonomskih pokazatelja za prošlu godinu, a tu informaciju pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH, najavljeno je iz tog vijeća.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje Izvještaja o provedbi Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice za prošlu godinu, kojeg je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH pripremilo je Prijedlog Odluke o formiranju Interresorne radne grupe za izradu Nacrta zakona o zaštiti ličnih podataka o čemu bi se državni ministri danas na sjednici također trebali izjasniti.

Na dnevnom redu su i nacrti odluka o ratifikaciji nekoliko međunarodnih ugovora, te izvještaji o radu nekoliko bh. institucija kao i Prijedlog odluke o odobravanju sredstava iz tekuće budžetske rezerve Asocijaciji inovatorki NOVA u BiH.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*