Novinari iz Seula prate rušenje nuklearnog poligona

Vlasti Sjeverne Koreje u posljednji čas su dozvolile grupi južnokorejskih novinara da prisustvuju zatvaranju poligona za nuklearna testiranja u Sjevernoj Koreji.

Jučer je grupa stranih novinara avionom iz Kine otputovala u Sjevernu Koreju kako bi pratili historijski čin zatvaranja nuklearnog poligona Punggye-ri, a osam južnokorejskih novinara tek jutros je dobilo zeleno svjetlo i direktno će putovati iz Seula.

“Pozdravljamo odobravanje našim novinarima da putuju u Sjevernu Koreju“, saopćio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hyun.

Vlasti Sjeverne Koreje ranije su najavile da će, ovisno o vremenskim uvjetima, od srijede do petka uništiti poligon Punggye-ri na kojem je izvedeno svih šest sjevernokorejskih nuklearnih testova.

U jeku prošlomjesečne relaksacija odnosa između dvije Koreje na taj događaj su pozvani i strani mediji, uključujući grupu iz Seula. Međutim do obrta situacije je došlo prošle sedmice kada je Sjeverna Koreja obustavila dijalog sa Seulom na najvišem nivou zbog vojnih vježbi u kojima učestvuju i snage SAD-a, a koje Pjongjang smatra provokativnim.

Zvanični Seul i jučer je pokušao stupiti u kontakt s Pjongjangom i poslati novinare, ali zahtjev je tek jutros prihvaćen.

Južnokorejski resorni ministar Cho Myoung-gyon se nada da posljednji potezi Sjeverne Koreje neće ugroziti održavanje sastanka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una koji je najavljen za 12. juni u Singapuru.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*