Slovenski pisac piše roman u interakciji s čitateljima na Facebooku

Najčitaniji slovenski suvremeni pisac Feri Lainšček svoj najnoviji roman “Strah za leptire u oluji” objavljuje na Facebooku tako da se na toj društvenoj mreži poglavlja u knjizi mogu čitati odmah nakon što su napisana.

Trenutno je za čitanje dostupno 35 poglavlja. Lainšček kaže da su se on i njegov urednik za tu modernu formu popularizacije knjige odlučili na temelju iskustava objave književnih djela u nastavcima u obliku podlistka (feljtona) u novinama, što je bila uhodana praksa u 20. stoljeću.

Radnja romana događa prije 40 godina, kad njegov glavni junak – Slovenac na odsluženju vojnog roka u jednoj beogradskoj kasarni – nepravedno završava u zatvoru.

Nastajanje djela na Facebooku prati više od dvije tisuće čitatelja koji objavljuju svoje komentare, a Lainšček tvrdi da mu ti komentari daju dodatne ideje za zaplet, čime dolazi do svojevrsne interakcije između autora i publike.

Roman “Strah za leptire” u književnom će obliku biti objavljen kroz dva mjeseca u izdanju izdavačke kuće “Beletrina”. Zadnja trećina knjige postat će dostupna na Facebooku tek nakon što se pojavi i “papirnato” izdanje knjige.

Lainšček je najpopularniji i najčitaniji suvremeni slovenski književnik, ali i pjesnik i scenarist. Neki filmovi snimljeni po Lainščekovim djelima doživjeli su velik uspjeh. To se dogodilo i s romanom “Pijetlov doručak” pa je istoimeni film, u kojemu je epizodnu ulogu igrala i hrvatska pjevačica Severina Vučković, postao jedan od najgledanijih slovenskih filmova uopće.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*