Klimatske promjene posebno pogadjaju Austriju

Austriju kao alpsku zemlju posebno teško pogađaju klimatske promjene, zaključak je prvog austrijskog izvještaja o činjeničnom stanju usljed klimatskih promjena.

Od 1880.godine se temperatura povećala za čak dva stepena (globalno 0,85), a očekuje se i dalje rast, ukazuju austrijski naučnici.

Na izvještaju je tri godine radilo više od 240 eksperata, koji su, kako je ocijenio Ingmar Hebart, rukovodilac projektom, sačinili prvi nacionalni izvještaj o stanju usljed klimatskih promjena.

Naučnici su podvukli da su klimatske promjene potvrđene mjerenjima i posmatranjima i da se one odvijaju brže nego što je globalni prosjek.

Razlog za to je što je alpski prostor posebno osjetljiv na klimatske promjene.

Naučnici polaze od daljnjeg rasta temperature u Austriji. Bez potrebnih mjera računaju sa povećanjem od 3,5 stepeni do kraja 21.vijeka. Klimatskim promjenama su se i ekstremne temperature promijenile, tako da su rjeđe hladne noći, a učestaliji vreli dani.

– Kada sam ja bio dijete imali smo osam vrelih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni, a danas ih ima 30, ukazao je Hebart dodajući da će se taj trend dalje zaoštravati i time učestalost vrelih talasa. Klimatske promjene negativno utiču na poljoprivredu, šumarstvo, ekosistem, biodiverzitet, ali i turizam i zdravstveni sistem, ističu naučnici.

Ekonomske posljedice ekstremnih vremenskih prilika u Austriji su, prema izvještaju, već velike i protekle tri decenije značajno su se povećale.

– Imali smo samo u proteklih 11 godina dvije katatstrofalne poplave, ukazao je Hebert.

Ministar poljoprivrede Andre Ruprehter ističe da je klimatska promjena naučno dokazana stvar, i da ko to negira ne prihvata realnost. Austrija, kako je kazao, reaguje sveobuhvatnom strategijom na ovaj problem, na jednoj strani aktivnim mjerama zaštite klime, a na drugoj prilagođavanju klimatskim promjenama i njenim posljedicama, kao što je veća zaštita od poplava.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*