Vlada premijera Nermina Nikšića osigurala 13-u penziju za sve penzionere u Federaciji BiH

Penzioneri u Federaciji BiH dobijaju 13-u penziju… Tako je u potpunosti realiziran Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja penzionera u septembru 2013.godine

Mnogo je stvari po kojima će po dobrom građani Federacije BiH spominjati Vladu premijera Nermina Nikšića. Penzioneri, naročito. Nikšićeva Vlada FBiH je jedina koja je u svome mandatu, koji je trajao tri godine dva puta za po pet posto povećala penzije jednoj od najugroženijih kategorija našega društva. To praktično znači da penzioneri u Federaciji BiH dobijaju 13-u penziju. Tako je u potpunosti realiziran Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja penzionera u septembru 2013.godine, navode u Vladi Federacije BiH

No, to nije jedina aktivnost Vlade FBiH kada su u pitanju penzioneri. Prethodne vlade su od penzionera otele oko 180 miliona KM duga, a ova Vlada FBiH je već vratila oko 60 miliona KM duga prema penzionerima.

Vlada FBiH je predvidjela i redovno mjesečno izmirivanje obaveza pozicioniranih za povoljnije penzionisanje prema Federalnom zavodu PIO i po osnovu Zakona o konsolidaciji rudnika.

Također, data je saglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe penzionisane po Zakonu PIO/MIO, Zakonu PIO/MIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o PIO/MIO i po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH.

Za osobe penzionisane po Zakonu o pravima demobilisanih boraca, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih porodica i Zakonu o službi u Vojsci FBiH koeficijent je 1,485. Ova Vlada je usaglasila da je za osobe penzionisane po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju visina isplatnog koeficijenta 1,00. Ono što je pohvalno jeste da je ovo bilo drugo povećanje penzija u mandatu ove Vlade.

I još jedno obećanje dato penzionerima, nakon sastanka premijera FBiH Nermina Nikšića sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, je ispunjeno. Dogovoreno je da isplata penzija u Bosni i Hercegovini bude vršena najkasnije do desetog u mjesecu i to se obećanje nastoji održati.

Postignut je i dogovor da predstavnik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH i predstavnik Vlade FBiH redovno i zajedno prate stanje uplate doprinosa, te da zajednički, čim se steknu uslovi, odmah predlože novo povećanje penzija. Dogovoreno je i da se nastavi sa subvencijama za plaćanje računa za električnu energiju za više od 300.000 penzionera u idućoj godini.

Premijer Nikšić je istaknuo da Vlada FBiH ima plan vezan za Zakona o inspekcijama, koji još uvijek čeka na potpis zakonodavne vlasti u FBiH.

“Sa primjenom izmjena tog Zakona dobit ćemo efikasniji rad inspekcija u pravcu suzbijanja rada na crno i povećanja broja prijavljenih i zaposlenih radnika”, rekao je premijer Nikšić.

Federalni zavod PIO/MIO je, također, zadužen da o provođenju ovih mjera i njihovim finansijskim efektima Vladi BiH dostavlja redovne finansijske izvještaje na osnovu kojih će Vlada poduzimati dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovne isplate mjesečnih penzija u Federaciji BiH, ističu u Vladi FBiH.

(DEPO PORTAL)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*