Objavljen strip nastao prema jednoj od priča Karima Zainovića “Tajna Nikole Tesle”

U časopisu Massachusetts Review jučer je objavljen strip nastao prema jednoj od priča Karima Zainovića “Tajna Nikole Tesle”.

Priču su pretočili u strip jako talentirani strip crtač Enis Čišić i novinar i prevoditelj Aleksandar Brezar.

Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. vijeku i veliki ljubitelj stripa. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara.

Ipak, njegova knjiga, zbirka kratkih priča “Tajna džema od malina” osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u historiji bh. književnosti.

Knjiga nastala u periodu opsade prošle je godine pretočena u istoimenu pozorišnu predstavu u režiji Selme Spahić koja se prikazuje u SARTR-u, dok je sada dobila i strip varijantu.

Aleksandar Brezar se u decembru 2012. odlučio uhvatiti u koštac sa stripovanom verzijom Karimove priče, odabravši njemu najdražu “Tajna Nikole Tesle”.

– Raspitao sam se ko bi bio dovoljno sposoban da se, kao crtač, upusti u takvo nešto i tako sam upoznao Enis Čišića, genijalnog sarajevskog umjetnika i strip-crtača. Želio sam, također, da to bude neko iz BiH, jer mi je bilo važno da radim s nekim ko će znati da na papir prenese estetiku, arhitekturu i atmosferu života u Sarajevu i Bosni u vrijeme kada je Karim pisao svoje priče – kazao je on.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*