Migranti u Bihaću: Volonteri danonoćno rade, pomažu i bebama

Broj migranata u Unsko-sanskom kantonu posljednjih nekoliko mjeseci kontinuirano raste, a u Bihaću je osposobljen prihvatni centar u objektu nekadašnjeg Đačkog doma.

Tamo boravi i hrani se oko 650 migranata.
Situacija je za sada pod kontrolom, ali samo zahvaljujući volonterima Crvenog krsta koji danonoćno rade. Apeluju na pomoć države jer je gotovo 95% kapaciteta ovog objekta u naselju Borići, objekta bez vrata i prozora, na tri etaže, popunjeno.
Kad se u kampu začuje vrisak, to je znak da je telefonom javljeno da je neko prešao, pričaju nam volonteri. Od 15 osoba koje probaju u grupi preći hrvatsku granicu u prosjeku njih dvoje uspije, dodaju.
Mnogi su probali i po sedam puta, bez uspjeha. Negoduju zbog postupanja Hrvatske policije. U kampu je najviše migranata iz Irana, Pakistana, Afganistana.
IOM će mjesec dana obezbijeđivati hranu za migrante i pomoć za volontere. Pregovara se o gradnji prihvatnog centra na lokalitetu Jasike-Turije.
Stotinjak migranata je u centru grada u starom penzionerskom domu, bez ikakvog nadzora.
U USK je registrovano preko 2000 migranata, samo u Bihaću se procjenjuje da ih ima 1600. Podjela toplih obroka i pored najava, nije obustavljena. Higijenska situacija u kampu je ipak alarmantna.
Od međunarodne konferencije koja se u četvrtak održava u Sarajevu, očekuje se mnogo u Bihaću i Krajini.
(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*