Sutra ključni sastanak: PLBiH pred promjenom sistema takmičenja, broj stranaca i dalje upitan

Premijer liga BiH iduće sezone će, vrlo vjerovatno, biti upakovana u novi sistem takmičenja.

Za sutra je u Vogošći zakazan sastanak između rukovodstva Nogometnog saveza BiH i predstavnika klubova na kojem bi tema upravo trebala biti eventualna izmjena modaliteta natjecanja u elitnom rangu bh. fudbala.

Čelnici NSBiH predložiti će uvođenje trokružnog sistema, što bi svakako podrazumjevalo ukidanje Lige za prvaka i Lige za opstanak. Kako saznajemo, većina klubova će dati podršku ovim promjenama, koje podrazumjevaju da bi ekipe međusobno igrale tri puta u sezoni 2018/19.

Kako bi to izgledalo u praksi? Pred početak sezone, žrijebanjem bi bili određeni takmičarski brojevi, a timovi bi odigrali 22 utakmice (u dvokružnom ciklusu) u rasporedu krojenom po Bergerovim tablicama. Zatim bi se ponovo pristupilo žrijebanju za takmičarske brojeve za preostalih 11 utakmica (raspored također prema Bergerovim tablicama), s tim da bi prvoplasiranih šest ekipa imalo šest domaćih i pet gostujućih utakmica.

Na sutrašnjem sastanku također bi se trebalo raspravljati o gorućem pitanju – broju dozvoljenih stranaca u ekipama PLBiH. Prošle godine je trebalo biti uvedeno pravilo po kojem bi u zapisniku mogla biti samo četiri strana fudbalera, umjesto dosadašnjih šest. No, klubovi su se pobunili, a kompromis je pronađen u odlaganju primjene odluke do sljedeće sezone.

No, ponovo je većina klubova uložila žalbu. Tačnije, poslali su, kako saznajemo, dopis u NSBiH u kojem zahtjevaju da i naredne sezone broj dozvoljenih stranaca bude šest. Svakako bi sutra trebali o ovoj temi razgovarati na sastanku u Vogošći.

U Savezu su odlučni da primjene novo pravilo o broju stranaca, ali ipak nemaju namjeru po svaku cijenu prkositi stavu premijerligaša. U svakom slučaju, po ovom pitanju će prevagnuti snaga argumenta dvije strane, NSBiH i klubova…

Bitno je navesti da je sutrašnji skup, prije svega, anketnog karaktera, odnosno ispitivanje stavova klubova u vezi pomenutih tema. Konačnu odluku o svemu ipak će donijeti Izvršni odbor NSBiH, na sjednici zakazanoj za 19. juni.

(SCsport.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*