Vijeće sigurnosti apeluje da jemenske luke ostanu otvorene

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) ponovo je apelovalo da ključne jemenske luke Hodeida i Salef budu otvorene i ponovilo je podršku političkom rješenju kao jedinom načinu okončanja jemenskog trogodišnjeg sukoba.

U saopštenju za javnost objavljenom nakon vanredne sjednice iza zatvorenih vrata, Vijeće je izrazilo “duboku zabrinutost rizicima po humanitarnu situaciju” nakon pokretanja ofanzive koalicije pod saudijskim vodstvom na Hodeidu.

Vijeće “traži od svih strana da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu”.

Britanska ambasadorka u UN-u Karen Pirs (Karen Pierce), koja je sazvala sjednicu, izjavila je da specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Grifits (Martin Griffiths) pokušava da dogovori povlačenje šiitskih pobunjenika, poznatih kao Hutiji, koji kontrolišu Hodeidu.

Očekuje se da Grifits izvještaj, sa prijedlozima za pokretanje pregovora na obnovi mira u Jemenu, Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti u ponedjeljak.

Švedska je zatražila od Vijeća da pozove na trenutni prekid vojne akcije na Hodeidu, ali u saopštenju nije pomenut takav poziv, što samo ukazuje na podjele među njegovih 15 članica, prenosi AP.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*