Savjet za štampu: Seminar o medijacijskom postupku regulacijskih tijela

Seminar o predsudskom medijacijskom postupku medijskih samoregulacijskih i regulacijskih tijela, u organizaciji Savjeta za štampu u Bosni i Hercegovini, održaće se danas na Jahorini.

Cilj seminara je jačanje pravosudne ekspertize i razumijevanja slobode medijskog izvještavanja i odgovornog novinarstva u bh. medijima, kao i osnaživanje novinara da slijede etičke standarde profesionalnog i odgovornog izvještavanja.

Učesnici će tokom seminara razgovarati o regulaciji i samoregulaciji medija u Bosni i Hercegovini, samoregulaciji i regulaciji medija kao predsudskom postupku, profesionalnoj etici, slobodi govora i svjesnosti o odgovornosti prema javnosti, medijaciji kao rasterećenju sudova od nepotrebnih skupih i dugih procesa.

Na seminaru će učestvovati eminentni predstavnici pravosuđa, novinari, relevantne osobe iz regulatornog tijela i članovi Savjeta za štampu u BiH, te predstavnici političkih partija.

Ovaj, treći po redu, seminar je nastavak realizacije projekta “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u jugoistočnoj Europi” (JUFREX), koji se provodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i Savjeta Europe.

U okviru projekta biće organizovan niz seminara i okruglih stolova, namijenjenih kapacitetu jačanja novinara, sudija, tužilaca, advokata i drugih profesionalaca angažovanih u vezi sa primjenom standarda Člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*