”Stiže nam mini ledeno doba i trajat će od 45 do 65 godina”

Snaga Sunčevog zračenja se posljednjih godina smanjuje, pa će uskoro doći do globalnog zahlađenja i dolaska mini ledenog doba.

To je ustvrdio šef sektora za kozmička istraživanja Sunca Glavnog (Pulkovskog) astronomskog opservatorija RAN-a Habibulo Abdusamatov, prenosi Ruski vjesnik.

”Već preko 17 godina globalna temperatura planete ne raste, dolazi do stabilizacije temperature. Proces otopljavanja ne odvija se od 1997.! Snaga Sunčevog zračenja se konstantno smanjuje od 1990., i nastavlja ubrzano opadati“, rekao je znanstvenik za RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, krajem ove i početkom sljedeće godine trebao bi nastupiti početak epohe malog ledenog doba.

”Malo ledeno doba povezano je s promjenom intenziteta zračenja samog Sunca i ima interval od 200 godina. Grubo govoreći, dva stoljeća plus-minus 70 godina“, rekao je.

”To znači da će se prosječna temperatura na cijeloj Zemlji spustiti za otprilike 1,5 stepen, i tada će nastupiti faza jakog zahlađenja malog ledenog doba. To se očekuje otprilike 2060, plus-minus 11 godina“, istaknuo je sugovornik agencije.

Prema njegovim riječima, jako zahlađenje će prema približnim procjenama trajati 45-65 godina, nakon čega će nastupiti još jedan ciklus otopljavanja.

Isto to potvrdio je i mostarski meteorolog, profesor zemljopisa Zoran Zadro. ‘Ovo je klasičan primjer pravih znanstvenika koji u svojim tezama spominju sunčeve cikluse i djelovanje sunca, jer ako to ignorirate osuđeni ste na propast kao ovi zagovornici globalnog zagrijavanja koji obmanjuju javnost svojim tezama’, ustvrdio je Zadro na svojoj stranici.

(Dnevnik.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.