Na današnji dan rođen je Davorin Popović: Jedan od najvećih ikada

Prije 68 godina, na današnji dan, rođen je Davorin Popović, muzičar čije je stvaralaštvo ostavilo pečat na mnoge generacije širom bivše Jugoslavije. Pimpek i ostali članovi Indexa postali su jedan od najutjecajnijih rock bendova naše zemlje, a uspomena na njih sačuvana je i kroz muzičku nagradu „Davorin“, koja je kasnije preimenovana u nagradu „Indexi“,

Davorin Popović je za porodicu i prijatelje uvijek bio Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Ipak, zbog male izrasline kraj lijevog uha, kroz čitav život ga je pratio nadimak Pimpek. Pimpek je muzičku karijeru započeo u Lutalicama, a Indexima je pristupio 1964. godine. S ovom grupom je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Također, kao vokalni solista, objavio je dodatna tri albuma.

Osim muzike, Davorinova velika ljubav bio je i sport. Od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a bio je jedan i od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Godine 1995. predstavljao je našu zemlju na Eurosongu pjesmom 21. vijek, i tom prilikom je zauzeo 19. poziciju. Za svoje zasluge kao vrsni muzičar, dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a pod njegovim imenom u glavnom bh. gradu održava se i memorijalni turnir za košarkašice.

“Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, Indexi su bili najveći u Sarajevu… Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar, na primjer, oni su uvijek bili broj jedan. Indexi su – grad.” To su riječi kojima je poznati rock kritičar Petar Popović zaključio svoj dokumentarac o ovoj najvećoj sarajevskoj muzičkoj tvorevini.

Davorin Popović je preminuo 18. juna 2001. godine u Sarajevu od raka gušterače, a on i njegov bend ostali su zapamćeni kao pioniri jugoslavenskog rocka.

(radio sarajevo/rtv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*