WHO: Do novembra broj zaraženih od ebole mogao bi premašiti 20.000

Novo istraživanje WHO-a upozorava kako bi do novembra diljem svijeta moglo biti preko 20.000 slučajeva zaraženih od ebole, ukoliko se ne ojačaju mjere za suzbijanje galopirajuće epidemije, prenosi Time.

-Procjenjujemo, uzimajući u obzir trenutnu stopu rasta oboljelih, da će broj potvrđenih i mogućih slučajeva zaraze do novembra u Gvineji biti 5.740, u Liberiji 9.890, u Sijera Leoneu 5.000, što će ukupno premašiti 20.000 slučajeva, ukoliko se ništa ne poduzme – stoji u izvještaju koje je objavio New England Journal of Medicine.

Virus ebole se primarno širi putem tjelesnih tekućina pacijenata koji pokazuju simptome bolesti. Prenošenje bolesti se sprječava putem rane dijagnoze, praćenja kontakata među osobama, izolacijom pacijenata, kontrolom infekcije i sigurnim pokopima preminulih od bolesti.

-Ako ne zaustavimo epidemiju u bližoj budućnosti, ovo će poprimiti dimenzije katastrofe. Strahujemo da će se ebola nastaniti kao stalan “pratilac” ljudske populacije – rekao je Christopher Dye, koautor izvještaja i strateški direktor WHO-a, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*