FBI: Sirijski operativci Al Kaide spremaju se za napad na Evropu i SAD

Američke obaveštajne agencije saopćile su danas da postoje podaci koji ukazuju da sirijski operativci Al Kaide spremaju uskoro napad na SAD ili neku evropsku državu.

Odjeljenje za unutrašnju sigurnost i FBI upozorili su državu, lokalne i savezne snage za sprovođenje zakona s najnovijim prijetnjama, rekla je portparol Odeljenja za unutrašnju sigurnost Marsha Catroon, prenijela je agencija Reuters.

-Nedavni obavještajni podaci ukazuju da su visoki operativci Al Kaide stacionirani u Siriji blizu izvršne faze napada u Evropi ili SAD – rekla je portparolka.

Ti neposredni napadi koje planira Al Kaida u Siriji su jedan od razloga za otpočinjanje zračnih udara u utorak na položaje ekstremista u Siriji, rekla je Catroon.

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su u utorak ujutro zračne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, koji su odmah zaprijetili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je “dozvolila da do napada dođe”.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima.

Prema saopćenju sirijske Opservatorije za ljudska prava izvedeno je najmanje 50 zračnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeverostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, dok je na udaru i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici s Irakom.

S druge strane, prema procjeni Pentagona, u bombardiranju je gađano nešto više od 20 ciljeva čija su meta bili borci Islamske države i odvojene grupe povezane s Al Kaidom, prenosi Blic.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*