Sebastijan Kurc: Proširenje EU jedan od prioriteta

Govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu o prioritetima austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je istakao kako nema završetka procesa proširenja Unije dok u njoj ne budu sve zemlje Jugoistočne Evrope.

On je govorio o tri prioriteta na kojima će insistirati Austrija tokom predsjedavanja EU do kraja godine, a prvi je, kako je rekao, borba protiv ilegalnih imigracija.

“Zaštita evropskog stanovništva je ono što treba biti prioritet, a treba nam i promjena paradigmi kada je riječ o politici migracija. Moramo se fokusirati na zaštitu vanjskih granica kao temelj Evrope bez granica”, naglasio je austrijski premijer.

Kurc ističe da je drugi prioritet usredsređivanje na blagostanje građana u EU, te naveo u tom kontekstu da su digitalizacija i automatizacija faktori koji mijenjaju svijet.

Kao treći prioritet Kurc je naveo aktivnost u susjedstvu Unije, te naglasio da Evropska unija mora da štiti interese i dalje od njenih vanjskih granica.

“Prioritet EU, prema našem mišljenju, je vođenje procesa proširenja dok i zemlje Jugoistočne Evrope ne postanu dio EU. Te zemlje ne samo da su zaslužile evropsku perspektivu, nego i članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je Sebastijan Kurc.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*