Raste broj žrtava poplava u Avganistanu

Broj žrtava novih velikih poplava na zapadu i sjeveru Avganistana povećan je na 68, saopštili su talibanski zvaničnici pozivajući se na preliminarne izvještaje.

U teško pogođenoj zapadnoj provinciji Gor registrovano je 50 mrtvih, rekao je portparol provincijalnog guvernera Abdul Vahid Hamas, prenio je AP.

On je dodao da su hiljade domova i imanja oštećeni, a stotine hektara poljoprivrednog zemljišta je uništeno. Pogođen je i glavni grad Feroz Koh.

Zvaničnici su objavili da je 18 ljudi nastradalo, a dvije osobe povrijeđene u sjevernoj provinciji Farajab. U četiri okruga prijavljena je šteta na imovini i zemljištu, a nastradalo je i više od 300 životinja.

Agencija UN za hranu (VFP) objavila je na platformi “X” da je u provinciji Gor pogođeno 2.500 porodica. Timovi VFP-a su na terenu da bi dostavili pomoć stanovništvu, navodi se u saopštenju.

Glavni portparol talibanske administracije rekao je da zemlja žali za nastradalim sugrađanima i pozvao je organe vlasti da pruže svu neophodnu podršku.

On je na mreži “X” pozvao i dobronamjerne donatore i humanitarne organizacije da pruže pomoć pogođenim zajednicama.

Stigla turska pomoć 

Turska humanitarna pomoć stigla je u Avganistan pogođen poplavama, saopštilo je tursko Ministarstvo nacionalne odbrane.

“U Avganistan smo isporučili humanitarnu pomoć koje su pripremili Uprava za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) i turski Crveni polumjesec”, saopšteno je iz Ministarstva.

Turski Crveni polumjesec je takođe poslao zalihe pomoći i saopštio da koordiniše sa Crvenim polumjesecom Avganistana za efikasnu distribuciju pomoći zajednicama pogođenim nedavnim poplavama.

Paket pomoći uključuje pakete sa hranom, higijenske pribore, šatore i lijekove. Turske vlasti su ponovo potvrdile posvećenost pružanju podrške žrtvama poplava i istakle tekuće napore da se pruži neophodna pomoć ljudima kojima je potrebna.

Prethodno je turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) obezbijedila potrepštine za domaćinstva i kuhinjsku opremu za 300 porodica u regionu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*