SIPA saslušala Irenu Hadžiabdić i Stjepana Mikića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu saslušali su prošle sedmice Irenu Hadžiabdić, predsjednicu Centralne izborne komisije BiH i člana ove institucije Stjepana Mikića, potvrđeno je danas iz CIK-a za N1.

Kako nam je kazala portparolka CIK-a Maksida Pirić, oni su suslušani zbog ovjere kandidature Fikreta Abdića za načelnika Općine Velika Kladuša na lokalnim izborima 2016. godine. Pirić je u razgovoru za N1 pojasnila da ni Hadžiabdić, ni Mikić u to vrijeme nisu bili predsjednik CIK-a.

”Prošle sedmice u sjedištu CIK-a je u svojstvu svjedoka, Irena Hadžiabdić kao predsjednica CIK-a i član CIK-a, Stjepan Mikić su dali izjave službenicima SIPA, a u vezi sa ovjerom kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima 2016. godine. Tom prilikom, a i sada se činilo da je odluka o ovjeri kandidature Abdića prošla više sudske instance i da je potvrđena zakonita i ispravna odluka CIK. Ističemo da su saslušani u svojstvu svjedoka i da u vrijeme održavanja lokalnih izbora, Hadžiabdić i Mikić su bili članovi CIK, a niti jedno od njih nije bilo predsjednik odnosno predsjednica CIK”, kazala je Pirić za N1.

Podsjećamo, Abdić je na izborima prije dvije godine osvojio najviše glasova u trci za načelnika Općine Velika Kladuša. Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na dvadeset godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te samozvane pokrajine.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*