Migranti će biti smješteni u “Agrokomercu” i Hadžićima

Na današnjoj sjednici u Sarajevu, Vlada FBiH je donijela zaključke o migrantima i izbjeglicama koji se nalaze na području FBiH. Definitivno je odlučeno da se oni smjeste u kasarni Ušivak u Hadžićima i objektu “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši. Obznanjeno je da je u BiH registrovano 7.719 migranata i izbjeglica.

Po osnovi readmisije je iz Hrvatske u BiH vraćeno više od 300 migranta i izbjeglica, a iz BiH u druge države je vraćeno više od 500 migranata i izbjeglica, rečeno je na press konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH.

Austrija je donirala i 53 šatora u kojima može biti smješteno 288 migranata i izbjeglica. Johann Bezdeka, rukovodioc Odjela za pitanje stranaca, civilne zaštite i prirodnih katastrofa pri austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova je istakao da je donacija ponukana prijateljstvom i saradnjom između dvije države.

“BiH i Austrija imaju dugogodišnje prijateljstvo. Imaju potpisane memorandume o razumijevanju. Kada su bile poplave u BiH prije četiri godine, Austrija je BiH poslala potrebštine i vatrogasce. Sada smo primili poziv da pomognemo u vezi migranata i odlučili smo kroz 24 sata da dopremimo pomoć. Poslali smo 53 šatora u kojima se mogu smjestiti 288 osoba. Ovi šatori su opremljeni. Austrija je svjesna ovog problema. I sami smo bili u istoj situaciji kao vi 2015. godine. Za Austriju je područje Zapadnog Balkana fokusna tačka djelovanja”, rekao je Bezdeka.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite je istakao da će šatori biti smješteni na potrebnim lokacijama i da će biti učinjeni napori da se migranti i izbjeglice zbrinu.

“Vidjet ćemo da se u Bihaću postave kontejneri za tuširanje i toalet. Možda i agregate i cisterne za vodu. Vlada FBiH je donije odluku o neplaćanju poreza na donirane šatore i to je njen doprinos”, kazao je Bezdeka.

Murveta Džaferović, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za migracije je objasnila da postoje u opticaju dvije lokacije za smještaj migranata i izbjeglica na području USK, a to su objekat “Agrokomerca” i hotela “Sedra”.

Potvrdila je da je bilo zamjerki od Evropske komisije da se migranti i izbjeglice smjeste u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom.

Podsjećamo, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH se nalazi u Bihaću gdje se sastao sa predstavnicima gradskih vlasti i USK u nastojanju da se iznađe adekvatno rješenje za smještaj migranata i izbjeglica. Nešto ranije, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća je upozorio da će organizovati proteste pred zgradom institucija BiH u Sarajevu kako bi izrazio nezadovoljstvo nečinjenjem bh. vlasti po pitanju migranta i izbjeglica na području Bihaća i Krajine.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*