Makedonski parlament ponovo izglasao sporazum o novom imenu te zemlje

Makedonski parlament danas je ponovo izglasao Zakon o potvrđivanju Sporazuma za rješavanje makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu.

Zakon o ratifikaciji Sporazuma ponovo se našao pred Sobranjem jer je prethodno predsjednik te zemlje Gjorge Ivanov odbio potpisati ukaz o njegovom stupanju na snagu, izvještava agencija Anadolu (AA).

Za ratifikaciju Zakona, prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija, glasalo je 69 od ukupno 120 poslanika makedonskog parlamenta.

Poslanici iz konzervativne opozicione VMRO-DPMNE uzdražli su se od glasanja, ispoljivši na taj način protivljenje sporazumu za koji kažu da je dao previše ustupaka Grčkoj.

Sporazum koji je postignut prošlog mjeseca između predstavnika vlada Makedonije i Grčke trebao bi da riješi višedecenijsko otvoreno pitanje oko naziva Makedonije.

Sobranje je prvi put retificiralo sporazum 20. juna, ali je predsjednik Ivanov odbio potpisati ukaz o njegovom stupanju na snagu, tvrdeći da je neustavan.

Prema makedonskom ustavu, Ivanov ne može ponovo blokirati sporazum nakon što je on po drugi put izglasan u parlamentu.

Kako je ranije najavljeno, o sporazumu će se na referendumu izjasniti građani Makedonije, a potrebno je i da ga ratificira grčki parlament prije nego što počne njegova puna implementacija.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*