Vijeće sigurnosti: Usvojena rezolucija o stranim borcima

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno su usvojili obavezujuću rezoluciju kojom bi se trebao prekinuti dolazak stranih boraca u Irak i Siriju.

Rezolucija, koju su kreirale Sjedinjene Američke Države, u srijedu je usvojena i traži od svih država usvajanje zakona koji bi kao teška krivična djela tretirali odlazak njihovih državljana u grupe poput Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al-Nusra.

Rezolucija podlaže pod Poglavlje 7 UN-ovih poglavlja, što znači da je zakonski obavezujuća za 193 članice UN-a i daje ovlasti Vijeću sigurnosti da provodi ove odluke uz pomoć ekonomskih sankcija ili uz pomoć sile.

Rezolucija, generalno, cilja borce koji putuju na područja gdje traju sukobi bilo gdje u svijetu. Ne daje mandat vojnim snagama da se bore sa pitanjem stranih boraca.

Blizu 12.000 boraca iz više od 70 država otputovali su u Siriju i Irak kako bi se borili na strani ISIL-a ili Fronta Al-Nusra.

Predsjednik SAD-a Barack Obama gradi međunarodnu koaliciju koja bi se borila protiv ISIL-a koji je zauzeo velike dijelove Sirije i Iraka i koji poziva sljedbenike da napadaju državljane brojnih država.

Sjedinjene Države predvode zračne udare protiv grupa u Iraku i Siriji.

Obama je tokom obraćanja Vijeću sigurnosti u srijedu istakao kako će ova rezolucija istači odgovornost država u borbi protiv nasilnih „ekstremista“.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se više od 30 hiljada stranih boraca pridružilo ISIL-u I Al-Nusri. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun naveo je da je to posljedica sukoba u Siriji. Sjednicom Vijeća sigurnosti predsjedavao je američki predsjednik Barack Obama.

(Al Jazeera i agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*