Održan glavni pretres u predmetu “Goran Zubac”, naredni 2.oktobra

Glavni pretres u predmetu “Goran Zubac” koji je kao direktor Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi održan je danas pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u Sarajevu.

Tužilac Miroslav Marković u uvodnoj riječi istakao je da je Zubac počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret jer tokom demonstracija od 7. februara kada je došlo do pokušaja nasilne promjene ustavnog porekta BiH i napada na zgradu institucija BiH odbio pružiti traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Marković je naveo da je Zubac svjesno ignorirao sve pozive za pomoć koji su mu upućeni i podređenima zabranio da mu prosljeđuju buduće pozive vezane za isti događaj a komandantu jedinice za podršku SIPA-e naredio da jedinicu stavi u pripravnost za slučaj da se nasilne demonstracije prošire prema zgradi Ambasade SAD-a.

On je dodao da je usljed Zupčevog odbijanja da angažuje resurse SIPA-e, tokom tih nasilnih demonstracija na državnoj imovini načinjena šteta viša od 398.000 KM.

Marković je kazao da će Tužilaštvo u toku postupka ispitati 27 svjedoka, nekoliko vještaka, obaviti razgovor s optuženim te izvršiti uvid u dokumentaciju, analizu videosnimka i oduzetih predmeta, zapisnika i izvještaja o oštećenjima te medicinsku dokumentaciju KCUS-a o povredama koje su zadobili policajci tokom tih demonstracija.

Zubac je izjavio da je razumio optužnicu, a njegov branilac Dragiša Jokić da Tužilaštvo nema dokaza da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Jokić je istakao da će koncepcija odbrane zavisiti od toga da li će se Tužilaštvo bazirati na utvrđivanju krivičnopravne odgovornosti Zupca ili će se slučaj pretvotiti u svojevrsnu istragu o događajima od 7. februara i ko je bio za šta nadležan.

Rekao je da je glavno pitanje da li je optuženi bio dužan da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tjela i ako je bio dužan, a nije je pružio zbog poštivanja određenih propisa da li je to nesavjestan rad u službi. Po njegovom mišljenju Tužilaštvo je u optužnici unijelo napad na ustavni poredak BiH, a demonstracije okaraketirizirao kao akt terorizma jer ne mogu dokazati krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Naredno ročište u ovom predmetu bit će održano 2. oktobra a Tužilaštvo je najavilo da će saslušati pet svjedoka među kojima su tadašnji direktor za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović i komandant Jedinice za podršku SIPA-e Mirsad Vilić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*