Kako izabrati najljepše ime? Ovo su najpopularnija ženska imena u BiH

Kako izabrati najljepše ime za djevojčicu? Pogledajte spisak najzastupljenijih imena u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj i njihova značenja.

Amina, Emina – žensko ime arapskog porijekla. Značenje imena je „vjerna“, „poštena“, „pouzdana“ i „sigurna“, a ono je veoma zastupljeno među muslimanima, majka proroka Muhameda zvala se Amina. Muški oblik ovog imena je Amin, prenose Banjalučanke.

Marija – Biblijsko ime koje je nosila Isusova majka. Ovo je veoma zastupljeno ime u hrišćanskim zemljama već vijekovima, a ima veliki broj različitih verzija, često u kombinaciji s drugim imenom. Srpski oblik imena nastao je prema latinskoj verziji „Maria“. Izvorno, u hebrejskom jezik, ovo ime ima oblik „Mirjam“, u aramejskom „Mariam“. Postoji tumačenje po kojem je nastalo od riječi „mar(a)“, što znači „gospođa“ ili „uzvišena“.

Lamija – ime arapskog porijekla, čije je značenje „sjajna“, svijetla“, „blistava“. Drugi oblik ovog imena je Lamia.

Ajna – arapsko žensko ime koje znači „prava“, „nepatvorena“, „izvorna“. Drugi oblici ovog imena su Ajnija i Ajnela.

Milica – Staro srpsko ime. Naslanja se na prastari slovenski koren mil-, vrlo produktivan u slovenskim imenima. Ime “Milica” je jedno od naših nastarijih ženskih imena. Zabilježeno je još prije carice Milice, žene cara Lazara, ali upravo zahvaljujući njoj postalo je popularno. Od ovog imena izvedena su imena Mila, Milana, Milanija, Miluna, Milja, Miljana, i Minja.

Ana – Potiče iz starohebrejskog “Hannah” (milost, zahvalnost) – plemenita, milosrdna, blagodarna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je preko kalendara postalo popularno i sveprisutno širom hrišćanskog svijeta od najranijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Sara – Biblijsko ime. Došlo nam je preko engleskog “Sara(h)”, iz starohebrejskog “sara” – najviša, istaknuta, čuvena, poznata. Popularno je u zapadnoevropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

Fatima – ime arapskog porijekla, oblik je imena Fatimah. „Fatima“ na arapskom jeziku znači: „zaštitnica djeteta“ ili „ona koja se suzdržava“. Skraćeni oblici imena su: Fata, Fate, Fatija,Fatka, Fatime, Timka i Tima.

Merjem – arapsko žensko ime koje znači „čist“ ili „nevina“. Merjem (Bogorodica Marija) je jedina žena koja je imenom pominje u Kur’ anu.

Anastasija – Potiče od grč. “Anastasia,” ženski oblik od “Anastasios” – upravo rođen na Vaskrs, vasršnji. Od ovih imena izvedena su imena Anastazija, Anastazije, Anastas, Asja, Nasta, Nastas, Nastasija, Nastasije, Nasto, Naca, Staso i Stasa.

Hana – najčešće se vjeruje da je riječ o hebrejskom imenu, ali to još uvijek nije dokazano. Na hebrejskom jeziku, ono znači „milost“, tj. „ona koja je u milosti Božijoj“. S druge strane, nije isključeno ni da ono potiče iz arapskog jezika, na kom znači „sreća“. Neki pominju i japanski („cvijet“ i „nos“), persijski („kraljica“), korejski („jedan“) i albanski („mjesec“).

Ajša – arapskog porijekla i znači „živa“ i „zdrava“. Ovo ime nosila je jedna od žena proroka Muhmeda.

Teodora – Potiče od grčkog “Theodoros”, koje se sastoji od “theos” (Bog) i “doron” (dar) – Božiji dar. Po narodnoj tradiciji nadjevalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao.

Naida – žensko ime arapskog porijekla, koje znači „čista“ i „lijepa“.

Zehra – još jedno arapsko ime, koje označava ženu svijetla lica.

Mia – ime latinskog porijekla, čije je značenje: moja, takođe i skraćenica od imena Marija – velika, gospodarica

Sofija – potiče od grčkog „sophia“, što znači „mudrost“, „znanje“, „nauka“ i „vještina“. Otud i filozofija – ljubav prema mudrosti. Popularno je širom hrišćanskog svijeta od najstarijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena Soja, Sojka, Soka i Sonja.

Anđela – oblik imena Angela koje potiče od grčke riječi „angelos“ ili „Aggelos“ i označava božjeg poslanika ili anđela.

(BH index)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*