Kosovo: Pripadnici KFOR-a od jutros na prilazima hidroelektrani Gazivode

Pripadnici KFOR od jutros su raspoređeni na prilazima jezeru i hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin Potok.  Mirno na sjeveru Kosova.

Na prilazima Gazivodama nalazi se više džipova sa pripadnicima američke vojske, sa puškama, javlja izvještač Tanjuga.

Oni ističu da se ne radi o blokadi, već, kako je ranije i saopštio KFOR, o dijelu planirane redovne vježbe međunarodne misije.

Vojnici KFOR-a stoje pokraj puta, ne sprečavajući prilaz jezeru, kao ni hidorelektrani.

Kako javlja RTS, glavni prilazni put prema jezeru i brani se gradi, a na samom početku zone gradnje parkirana su tri vojna džipa. Tu je oko dvadesetak američkih vojnika.

Američki vojnici su za RTS rekli da su na redovnoj vježbi, da ne blokiraju prilaz jezeru i brani i da svako ko hoće može da prođe.
Nisu mogli da kažu koliko će se zadržati na prilazu jezeru.

Mirno na sjeveru Kosova
Inače, jutros je mirno na sjeveru Kosova, sem instaliranja američkih vojnika na prilazu i oko jezera nema informacija o nekim policijskim i vojnim pomjeranjima.

Na Kosovu danas, nakon brojnih špekulacija, upozorenja, čak i premijera   Ramuša Haradinaja Srbima da ne pokušavaju da uspostave autonomiju zbog isteka roka za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, među Srbima vlada uznemirenost.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao “meta“ prištinskih vlasti, koje žele da ih “uključe“ u kosovski energetski sistem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je više puta izjavio da nema govora o tome.

Vučić je jučer u otvorenom pismu pozvao građane Kosova da ne nasjedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbijediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Do novih tenzija na relaciji Beograd-Priština došlo je uoči današnjeg  isticanja roka od četiri mjeseca   koji je EU dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština.

U prištinskim medijima pojavljivale su se informacije da će Srbi sa sjevera Kosova na današnji dan proglasiti autonomiju, dok su beogradski mediji pisali da će Albanci pokušati da zauzmu Hidroelektranu “Gazivode”.

Jezero i hidrocentrala Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije.

Gazivode, prema nekim procjenama, prihoduju desetine miliona eura godišnje.

Dio sistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju Kosova počev od snabdijevanja vodom, preko navodnjavanja do rashladjivanja Termoelektrane “Obilić”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*