U Portugalu izmjereno 47 stepeni, s požarima se bori 700 vatrogasaca

Više od 700 vatrogasaca u subotu se bori sa šumskim požarima u Portugalu usljed temperatura koje obaraju rekord na Pirinejskom poluotoku. Ostatak kontinenta se također priprema za veliki toplotni val sa sjevera Afrike koji će stići u nedjelju.

Udar će uzrokovati sušni period od Grčke do Švedske. Električna energija je u petak postala luksuz u mjestu Cascais kod Lisabona zbog prekomjernog korištenja klima-uređaj pa je na hiljade ljudi ostalo bez struje i mogućnosti hlađenja na 43 stepena.

Riječ je o najvećem toplotnom udaru na Pirinejskom poluotoku još od 2003. godine. Temperature su kontantno iznad 40 stepeni, a najveća zabilježena u subotu je 47 na krajnjem jugu. Ovo je gotovo rekordna evropska temperatura s obzirom da ona iznosi 48 stepeni, a registrovana je 1977. godine u Atini.

Val vrućine i sjeverne Afrike sa sobom je donio i čestice pijeska što ima efekat blagog smanjenja temperature.

U Španiji su do sada preminula tri osobe, uglavnom zbog srčanih problema uzrokovanih vrućinama u Barceloni i regiji Murcia. Požari su zabilježeni i u toj zemlji, a gašenje provode i pripadnici vojske.

U Holandiji i Njemačkoj farmeri bilježe sušu, a sjeverne evropske države bilježe rekordne temperature poput Finske u kojoj je izmjereno 30 stepeni. Vlasti u Švedskoj i poljskoj upozorili su građane da izbjegavaju kupanje u Baltiku zbog toksičnih gasova koje na visokim temperaturama ispuštaju morske alge.

U Bosni i Hercegovini se u narednim danima predviđa sunčano do umjereno oblačno vrijeme uz temperature do 36 stepeni.

 (Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*