28.septembar – Svjetski dan borbe protiv bjesnoće

Svjetski dan borbe protiv bjesnoće obilježava se 28. septembra radi podizanja svijesti javnosti o važnosti te bolesti, smrtonosne za čovjeka, te o načinima zaštite i sprječavanja njezina širenja.

Postoje tri oblika bjesnoće, prvi je tzv. urbana koju uglavnom prenose psi, drugi je tzv. silvatična koju većinom prenose divlje životinje, prvenstveno lisice i treći oblik bjesnoće prenose šišmiši.

Bjesnoća je jedina zarazna bolest, koja ima veliki raspon inkubacije, te se po tome razlikuje od drugih zaraznih bolesti. Dužina inkubacije u pravilu je vezana s lokalizacijom ozljede, tako da na primjer, ugriz za glavu i lice može imati inkubaciju do 30 dana, ali i kraće, a za nogu do 90 dana i duže. U nekim slučajevima može trajati i do godinu dana i duže ( u 1% slučajeva).

Nije svejedno da li je neko zadobio ugriz za glavu, vrat ili lice, bio hospitaliziran, da li se ugriz dogodio na golu kožu ili preko odjeće. Pristup svakom pacijentu je individualan, detaljan i temeljit, te se ništa ne prepušta slučaju. Nakon pregleda, anamnestičkih podataka, donosi se odluka o cijepljenju odnosno ne cijepljenju.

(Agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*