EU daje milijarde regiji, BiH na čekanju

Europska komisija je objavila u petak na koliko će sredstava iz pretpristupnog fonda IPA moći računati zemlje Zapadnog Balkana i Turske u razdoblju 2014-20, s tim da će se za Bosnu i Hercegovinu iznos odrediti naknadno, zbog nedostatka koordinacije u toj zemlji.

Od ukupno 11 milijardi eura namijenjenih kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo, na najveći iznos može računati najmnogoljudnija Turska (4,5 milijardi eura), zatim Srbija (1,5 milijardi eura), Makedonija (664 milijuna eura), Albanija (649 milijuna eura), Kosovo (645 milijuna eura) i Crna Gora (270 milijuna eura).

“Ova nova pomoć je vrlo dobra vijest za države iz regije proširenja. Pomoći će državama s europskom perspektivom da provedu reforme koje će izravno utjecati na građane, pomoći im da krenu naprijed na putu ka Europskoj uniji i izgrade mostove sa susjedima”, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fule, ocijenivši raspodjelu sredstava “dobrom viješću za regiju”.

Preostali iznos od 2,96 milijardi eura namijenjen je za prekogranične projekte te za Bosnu i Hercegovinu.

EK navodi da će sredstva za Bosnu i Hercegovinu biti raspodijeljena kasnije ove godine, a da je do kašnjenja došlo zbog “nedostatka koordinacije između struktura u zemlji”.

“Financijska pomoć bit će usmjerena na strateške prioritete u zemljama koje se žele pridružiti EU te za jačanje regionalne i teriotorijalne suradnje i investicije. Ključna područja uključuju vladanje i reformu javnu uprave, vladavinu prava i temeljna prava te potporu gospodarskom rastu i konkurentnosti”, navodi EK.

Novost u tzv. programu IPA-2, dodaju, je to što se sredstva dodeljuju po jednostavnijoj proceduri, što omogućava kandidatima elestičniji pristup određivanju prioriteta za njihovo trošenje.

U Delegaciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine nisu sigurni na šta se izvještaj EK-a tačno odnosi te podsjećaju da su sredstva za 2014. godinu već programirana.

“Efikasan sistem koordinacije je prošle godine bio uslov za početak programiranja IPA-2. DEI BiH nije bila u mogućnosti obaviti konsultacije s institucijama korisnica IPA projekata zbog ovakvog stava EK-a, međutim, u kasnijoj fazi smo ipak dobili zahtjev da isprogramiramo IPA 2014 program, bez obzira na nedostatak efikasne koordinacije. I on je, doduše, u reduciranom iznosu sada vrijedan 23 miliona eura”, izjavila je Marina Kavaz-Siručić iz DEI BiH.

“Objava podataka koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu može značiti da će upravo zbog redukcije tog paketa i neuporedivosti s podacima drugih država podaci za Bosnu i Hercegovinu biti kasnije objavljeni. Ali, u svakom slučaju, IPA 2014 program je isprogramiran, projekti su isplanirani, IPA komitet ga treba na zimu odobriti”, dodala je Kavaz-Siručić.

(Al Jazeera i agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*