Članovima terorističke organizacije ISIS oduzeto državljanstvo Australije

Pet članova terorističke organizacije ISIS je izgubilo državljanstvo Australije, saopćio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Peter Dutton, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se kako je utvrđeno da je pet osoba s dvojnim državljanstvom povezano s ISIS-om zbog čega im je oduzeto državljastvo Australije.

Zakon prema kojem se imaocima dvojnog državljanstva u Australiji osumnjičenim ili osuđenim za terorizam oduzima australsko državljanstvo donesen je 2015. godine.

“Ovih pet osoba s dvojnim državljanstvima učestvovalo je u terorističkim aktivnostima i ponašalo se protivno interesima Australije. Tim postupcima odlučili su odvojiti se od australske zajednice”, dodao je Dutton.

Poručio je kako će se vlada boriti protiv stranih terorista, bez obzira koliko udaljeni bili od Australije.

“Naš prioritet je uvijek bio i bit će sigurnost Australaca”, istakao je.

Dutton nije podijelio identitet osoba kojima su državljanstva oduzeta, ali je poznato da je riječ o trojici muškaraca i dvije žene starosti između 20 i 30 godina koji su se na stranici ISIS-a borili na ratištima u Siriji i Iraku.

Nakon što je u maju 2016. Australija ISIS svrstala na listu terorističkih organizacija, u januaru 2017. državljanstvo te zemlje oduzeto je teroristi Khaledu Sharroufu, rođenom u Sydneyju.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*