Japan: Obilježena 73. godišnjica od nuklearnog napada na Nagasaki

U Japanu je obilježena 73. godišnjica američkog nuklearnog napada na Nagasaki, a tom prilikom, generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) i gradonačelnik Nagasakija Tomiša Tau (Tomisha Taue) pozvali su svjetske lidere da učine konkretne korake kada je riječ o nuklearnom razoružanju.

Gutereš je izjavio da su strahovanja od nuklearnog rata prisutna i 73 godine nakon izbacivanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i da se to nikada ne smije ponoviti.

Dodao je da je zabrinut zbog usporavanja rada na denuklearizaciji, te pozvao sve zemlje da se obavežu na nuklearno razoružanje.

“Ovdje u Nagasakiju, pozivam sve zemlje da se obavežu na nuklearno razoružanje i započnu ostvarivati vidljivi napredak što hitnije. Obavežimo se svi da Nagasaki postane posljednje mjesto na zemlji koje je pretrpjelo nuklearno razaranje”, istakao je Gutereš.
Japan, uprkos činjenici da je jedina zemlja u svijetu izložena atomskim napadima, nije potpisao sporazum zbog svoje osjetljive pozicije američkog saveznika, zaštićenog njenim nuklearnim kišobranom.

Gradonačelnik Tau zatražio je od japanske vlade da učini više na predvođenju nuklearnog razoružanja, posebno u regiji, kako bi pomogao u unapređenju napora na lišavanju Korejskog poluostrva nuklearnog oružja.

Tau je izjavio kako se nada da će japanska vlada iskoristiti priliku da realizuje projekat denuklearizacije sjeveroistočne Azije, uključujući Japan i Korejsko poluostrvo.

Napad na Nagasaki dogodio se tri dana nakon napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u istoriji čovječanstva.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gde se u 11.02 časova, kada je bačena bomba 9. avgusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom ćutanja oda pošta za više od 70.000 poginulih.

Američki bombarder B-29 bacio je tada bombu nazvanu “Debeli čovjek”. Bomba teška oko 4,5 tone bačena je sa visine od 9.600 metara, a eksplodirala je poslije 30 sekundi na 500 metara iznad jednog teniskog terena.

Oblak “pečurka” koji je nastao nakon eksplozije dostigao je visinu od 16.000 metara. Uništeno je 70 odsto grada, a poslije 20 minuta počela je da pada “crna kiša” radioaktivnih čestica.

Oko 140.000 ljudi je poginulo kada je tri dana ranije na Hirošimu bačena prva atomska bomba, “Mali dječak”. Ukupan broj žrtava, uključujući one koji su u narednim mjesecima i godinama umirali od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom procjenjuje se na oko 300.000.

Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta. Rat je zvanično završen dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posetio Hirošimu do 2016., kada je tadašnji predsjednik SAD Barak Obama (Barack Obama) položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se sa preživjelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime i Nagasakija dovesti do “moralnog buđenja”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*