Zašto odjeću ne smijemo da sušimo na radijatoru

Dolazi zima, a veš se najbrže suši na radijatoru! Međutim to ni malo nije dobra ideja!

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj ustanovili su da mnogi domovi imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša i garderobe u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđe. Naravno da će ovakav vazduh uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod djece.

Ukupno 87 posto domova Glazgoava, u kojem je studija sprovedena, suši garderobu u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povećava količinu vlage, a kasnije dolazi i do problema sa disajnim putevima.

“Ljudi gledaju kako da iskoriste što je više moguće radijatore i ostala grejna tijela tokom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provjetravanje u tim hladnim danima”, objasnio je Kolin Porteous, voditelj studije.

Njegov tim je rješenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije za sušenje u zgradama kako bi se ovaj problem ublažio.

Istraživači su upozorili i da ukoliko često udišete nekvalitetan vazduh i buđ može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije disajnih organa buđom i zagađenim vazduhom uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

(Magazin.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.