Najbolji recept za baklavu

Postoje razne baklave sa mljevenim keksom, kokosom, čokoladom ili grožđicama, ali ovo je prava baklava.

Sastojci:

1kg jufke za baklavu

1kg oraha

1,5kg šećera

1,5l vode

5-7 žumanaca

1 čaša brašna

250g margarina

250g maslaca

2dl ulja

Priprema:

1. Samljeti 700g oraha a 300 isjeckati nožem

2. U srednju tepsiju dodati brašno i 5-7 žumanaca što zavisi od veličine čaše pa protirati između prstiju da se dobiju manje krupice al da se ne lijepe za prste. ispeći ih na 200 stepeni dok se osuše i požute. nemojte da izgore! ako treba sjedite kraj šporeta i promiješajte dva puta tokom pečenja. hladne samljeti i dodati u mljevene orahe.

3.U mljevene orahe dodati 300g šećera, a u sjeckane 200

4. Istopiti u šerpici maslac, marg. i ulje al da ne provre. skinuti pjenu s vrha.

5. Podmazati tepsiju masnoćom pa staviti 3 kore. svaku premazati sa 3-4 kašike masnoće i tako ponoviti 6-7 puta. Na vrh idu tri kore, svaku naravno pomastiti a ne stavljati orahe. izrezati rombove pa preliti ostatkom masnoće. Ako može pomastiti svaki komad i uliti malo u šupljine između redova

6. Peći 15 min na 200 stepeni pa 70min na 100 stepeni.

7. Pola sata prije nego što se ispeče baklava napraviti zaljev. 1, 5l vode i 1 kg šećera staviti da provre pa kuhati TAČNO 20 min. skloniti s vatre a baklavu izvaditi i ostaviti 5-7 min da se oboje malo prohladi pa zalijevati polako baklavu. ravnomjerno.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.