Hiljade siročadi zbog ebole

Najmanje 3.700 djece u Zapadnoj Africi ostalo je bez jednog ili oba roditelja koji su umrli od ebole, a sada ih rođaci odbijaju primiti zbog straha od zaraze, saopštio je UNICEF.

“Siročad često uzme neko od članova šire porodice, ali u nekim zajednicama strah koji se širi zbog ebole jači je od porodičnih veza”, kazao je Manuel Fontaine, regionalni direktor UNICEF-a za zapadnu i centralnu Afriku.

Broj siročadi u regiji mogao bi se udvostručiti do polovine oktobra, navodi se u prognozama UN-a.

Neželjeni i napušteni

Kao dio odgovora na epidemiju, UNICEF planira angažirati više od 2.500 preživjelih u Sijera Leoneu, koji su sada imuni na virus, da se brinu o djeci u karantinu.

Mnoga djeca u tri zapadnoafričke zemlje osjećaju se neželjena i napuštena, nakon što su preživjela smrt članova porodice navodi UNICEF, dodajući da oni hitno trebaju posebnu pažnju i njegu.

Po posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od 3.100 ljudi dosad je umrlo od ebole, a zaraženo ih je više od 6.500.

UNICEF je zatražio 200 miliona dolara za hitno zbrinjavanje djece pogođene epidemijom ebole i njihovih porodica, ali je dobio samo četvrtinu tog novca.

Centar za borbu protiv ebole

Ranije u utorak, u Gani je otvoreno sjedište Misije UN-a za borbu protiv ebole, odakle će biti koordinirana međunarodna pomoć Zapadnoj Africi u suzbijanju rastuće krize izazvane ovom bolešću.

Kako javlja AP, zadatak Misije UN-aza brzo reagiranje protiv ebole je da odredi gdje postoji najveća potreba za pomoći i da osigura da bude tamo i upućena, saopćila je zvaničnica WHO-a Christy Feig.

Šef Misije Anthony Banbury i njegov tim stigli su u ponedjeljak u prijestonicu Gane, Akru.

U radu Misije UN-a značajnu ulogu imat će i WHO, navodi AP.

Ova epidemija ebole je najteža zabilježena do sada, a prema podacima WHO-a, izazvala je smrt više od 3.000 ljudi.

Prema predviđanjima WHO-a, virusom ebole bi do 2. novembra bi u Gvineji moglo biti zaraženo ukupno 5.700, u Liberiji 9.900 i u Sijera Leoneu 5.000 osoba.

Također je saopćeno da je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu do sada dijagnosticirana zaraza virusom ebole kod ukupno 5.843 osoba.

(AA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*