U Rusiji protesti protiv vladinog plana da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju

Širom Rusije danas su održani protesti protiv vladinog plana da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju, koja bi za žene bila 60 godina, dok bi muškarci mogli otići u penziju sa 65 godina.
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru Moskve na protest koji je organizovala Komunistička partija. Drugi protest u Moskvi u organizaciji partije Pravedna Rusija privukao je oko 1.500 ljudi.

Demonstracije su održane u najmenje desetak gradova širom zemlje uključujući Vladivostok na Dalekom istoku, Simferopolj na Krimu, Omsku, Barnaulu i Novosibirsku. Demonstranti su imali dozvole za okupljanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, prošle sedmice prihvatio je da se starosna granica za penzije za žene podigne na 60 godina, umesto na predloženih 63. Sadašnja granica za penzionisanje za žene je 55 godina.

Plan o podizanju starosne granice za penzionisanje usvojen je u prvom čitanju u donjem domu parlamenta. Za muškarce starosna granica za penzionisanje bila bi podignuta sa 60 na 65 godina, što bi se provelo u periodu od pet godina.

Plan je naišao na protivljenje širokog spektra starosnih grupa.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*