Ovo je historijski dan u partnerstvu SAD-a i Afganistana

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da će danas potpisani bilateralni sigurnosni sporazum između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Afganistana, koji omogućava boravak američkih vojnika u Afganistanu, doprinijeti razvijanju zajedničkih interesa dviju zemalja, ali i pomoći u uspostavljanju dugoročne sigurnosti Afganistana.

Obama je, govoreći o bilateralnom sporazumu, koji je danas potpisan u Kabulu, kazao da je danas “historijski dan u partnerstvu SAD-a i Afganistana, jer je potpisan bilateralni sporazum koji će pomoći u razvijanju zajedničkih interesa dviju zemalja, ali i pomoći u uspostavljanju dugoročne sigurnosti Afganistana.

Američki predsjednik je naglasio da “danas potpisani sporazum predstavlja simbol poziva afganistanske vlade na jačanje bilateralnih odnosa koji su se razvijali posljednjih 13 godina”.

Obama je pojasnio i to da je sporazum potpisan nakon dvije teške godine koje su protekle u pregovorima dviju zemalja. Dodao je da će se sporazumom osigurati potrebni zakonski okviri američkoj vojsci u njena dva kritična zadatka kao što su borba protiv ostataka Al-Kaide nakon 2014. godine te obuke i pomoći afganistanskim snagama sigurnosti.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel kazao je da će sporazum doprinijeti jačanju afganistanskih snaga uz pomoć američke vojske, borbi protiv terorističkih prijetnji te razvoju regionalne sigurnosti.

Prema sporazumu, u Afganistanu će, nakon 2014. godine biti 9.800 američkih vojnika, koji će pružati podršku afganistanskim vojnim snagama u borbi protiv terorizma. Do kraja 2015. godine broj američkih vojnika u Afganistanu bit će smanjen na pola, a do kraja

2016. godine u Afganistanu će ostati svega hiljadu vojnika koji će osiguravati diplomatska predstavništva SAD-a u toj zemlji.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*