Samit lidera dvije Koreje zakazan za 18. septembar

Treći samit lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una (Kim Jong-un) i južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina (Moon Jae-in), na kojem će razgovarati o nuklearnom razoružanju, biće održan u Pjongjangu od 18. do 20 septembra, saopšteno je iz Seula.

Tokom sastanka dvojica lidera će razgovarati o pitanjima kao što su praktične mjere koje treba preduzeti za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, rekao je Čug Eui-jong (Chung Eui-yong), savjetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog lidera.

Datumi sastanka na vrhu utvrđeni su juče tokom Čungove posete Pjongjangu, kada je on predao severnokorejskom predsjedniku pismo od južnokorejskog lidera.

Prema saopštenju iz Seula, Kim Džong Un je izrazio čvrstu riješenost za denuklearizaciju Korejskog poluostrva sa namjerom da blisko sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama da ostvari taj cilj.

Na istorijskom samitu američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) i Kim Džong Una 12. juna u Singapuru postignut je kompromis o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali je dogovor bio neprecizan, a najavljeno je da će se uslovi i datumi odrediti tokom kasnijih pregovora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*