FZ PIO/MIO: Korisnici iz RS i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu

Korisnici penzija iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje čije je prebivalište u Republici Srpskoj ili na području susjedne Republike Hrvatske, više nisu obavezni da dostavljaju Federalnom zavodu potvrde o životu.

Iz Federalnog zavoda je saopćeno da je sistem razmjene podataka putem Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u potpunosti pouzdan, zbog čega je rukovodstvo Zavoda odlučilo da korisnike s područja Republike Srpske oslobodi obaveze slanja potvrde o životu.

Činjenica smrti korisnika ubuduće će se utvrđivati putem razmjene podataka sa spomenutom državnom agencijom.

Kada je riječ o korisnicima penzije iz Federalnog zavoda nastanjenim na području Hrvatske, činjenica smrti će se utvrđivati putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za penzijsko osiguranje, zbog čega se korisnici s područja Hrvatske također oslobađaju obaveze slanja potvrde o životu, navodi se u saopćenju.

Ovu potvrdu i dalje su dužni slati svi korisnici koji žive izvan Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik penzije živ i da nije stupio u radni odnos. Šalje se jednom godišnje, krajem godine, a omogućava nesmetano korištenje prava na penziju tokom godine koja slijedi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*