Konvoj predsjednika Srbije vraćen u Kosovsku Mitrovicu

Konvoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vraćen je u Kosovsku Mitrovicu nakon što je rano jutros nekoliko stotina Albanaca blokiralo puteve prema selu Banje u naselju Srbica, južno od Ibra, koje je Vučić trebalo da posjeti tokom svog dvodnevnog boravka na Kosovu. Vučić je po povratku rekao da je njegova obaveza da kaže da će Srbija i u dobru i u zlu uvijek biti uz svoj narod na Kosovu.
Kosovska vlada otkazala je Vučićevu posjetu Banjama iz bezbjednosnih razloga.

Vučić je na mitingu u Kosovskoj Mitrovici kazao je da je na Kosovo došao da otvoreno razgovara o “našoj teškoj poziciji i to na jedini način na koji se istina saopštava – oči u oči, lice u lice”.

Predsjednik Srbije prethodno je, nakon jutrošnje blokade ceste, prema Banjama krenuo okolnim putevima, uprkos odluci kosovske Vlade da zbog bezbjednosnih razloga otkaže njegovu posjetu tom naselju.

Kosovska policija zaustavila je njegov konvoj u selu Ugljare u opštini Zubin Potok, da bi potom bio vraćen nazad u Kosovsku Mitrovicu.

Izvještači RTS-a javili su da su se u tom području čuli i rafali, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj demantovao tu informaciju. U Banjama je mirno. Protest su, prema navodima RTS-a, organizovali predsjednici opština Srbica, Glogovac i drugih dijelova Drenice.

Okupljeni nose transparente protiv posjete Vučića Kosovu. Put je blokiran i sa nekoliko kamiona.

Kfor i Kosovske policijske snage tvrde da delegaciji Srbije ne mogu osigurati bezbjednost.

Selo Banje nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Planom posjete bilo je predviđeno da Vučić obiđe predškolsku ustanovu “Maja” i da razgovara sa mještanima.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*