Izrael uvodi blokadu saobraćaja zbog jevrejskog i muslimanskog paznika

Jevrejski praznik Yom Kippur (Dan pomirenja) ove godine se obilježava na isti dan kada i muslimanski paznik Kurban-bajram, a izraelske vlasti su donijele odluku o obustavi saobraćaja na cestama i otkazivanju svih autobuskih, željezničkih i zračnih linija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jevrejsko vjerovanje kazuje da su svi poslovi, osim molitve, na dan Yom Kippura zabranjeni, što i jeste razlog za potez izraelske vlasti da obustavi javni saobraćaj i blokira glavne saobraćajnice.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfelt je za AA potvrdio da će sve ceste u Izraelu, uključujući i Jerusalem i grad Akka na sjeveru, biti blokirane od sutra od 14.00 sati do večernjih sati u subotu. Dodao je da će izraelska policija poduzeti određene dodatne mjere kako bi svi Jevreji i muslimani mogli u miru proslavljati svoje praznike.

Rosenfelt je kazao da će se saobraćaj na cesti Nablus od Istočnog Jerusalema ka Ramallahu odvijati neometano.

Muslimani koji žive u toj regiji neće moći putovati vozilima, a strahuju da bi mogli biti i predmet napada radikalnih grupa.

Uporedo s tim, zbog izraelske zabrane otvaranja stočne pijace i zabrane klanja životinja, Palestinci iz Jerusalema će svoje kurbane moći klati na Zapadnoj obali. Međutim strahuju da im izraelska vojska neće dozvoliti ni da unesu meso kurbana u vozilima po povratku iz Zapadne obale.

Najveći broj Paletinaca Jerusalema svoje kurbane je ostavila kod rodnine u susjednim Nablusu, Ramallahu, Betlehemu i Erihi.

Jevrejski praznik Yom Kuppur nastupa sutra, a Jevreji tom prilikom poste i suzdržavaju se svih drugih aktivnosti mimo molitve. Vjerovanje nalaže da je na taj dan zabranjeno voziti auto, spremati hranu, imati spolne odnose, kupati se, obuvati kožnu obuću i raditi bilo šta osim molitve.

Sve te zabrane su izuzete samo u vanrednim okolnostima kada ugrožavaju život čovjeka. Yom Kuppurski post Jevreji upražnjavaju od zalaska suna do nastupanja mraka narednog dana. Prema kazivanjima svete jevrejske knjige Talmuda, na Yom Kippur je zabranjeno i nanositi parfeme i kozmetiku na tijelo. Jevreji većinom taj praznik provode u molitvi u kućama ili sinagogama.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*