Muslimani sutra dočekuju blagdan Kurban-bajram

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta sutra dočekuju blagdan Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, kada ljudi odlaze na hadž. To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli familiji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno.

Kurban-bajram se još naziva i Hadži-bajram jer muslimani odlaze na hadž. Po šerijatskim propisima hadž je jedan od pet islamskih temelja, a on znači: hodočastiti Meku i izvršiti obilazak K'abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, boraviti na Arefatu i obaviti ostale hadžske obrede.

Danas su se hodočasnici okupili na brdu Arefat, nedaleko od Mekke, a nakon toga će na Mini gađati šejtana kamenom, potom obavljaju tavvaf oko Kabe. Božiji poslanik Muhammed.a.s. je na Arefatu održao posljednju hutbu, propovjed, prije 14 stoljeća.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije približavaju Allahu dž.š. i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

Blagdani bajrama su prilika da se pojasne poruke islama, da se pokaže otvorenost i tolerancija Islama, poziv i potreba za suživotom, poštivanjem i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

Tako će u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu centralne svečanosti biti obavljene u džamijama u glavnim gradovima.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram namaz je u 07.26 sati, nakon sabah-namaza koji je u 06.10 sati, abajramski program će početi u 06.30 sati.

Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 10. do 12 sati.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji princa Abdulaha u Tuzli. Bajram namaz u 7.26 sati, predvodiće i hutbu odžati muftija Fazlović, a prigodan bajramski vaz održaće hafiz Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, muslimani ujutru kolju kurbane. Potom, najmlađi članovi porodice dijele kurbansko meso familiji, komšijama, onima koji su u potrebi, a kao nagradu dobijaju bajram-banku, odnosno novac.

Iako je prisustvovanje žena bajram-namazu ibadet, on je nažalost zapostavljen ne samo na Balkanu, nego u gotovo čitavom islamskom svijetu, stoga žene kupuju najljepšu odjeću za svoju porodicu i pripremaju bogat ručak za porodicu i goste.

Tokom blagdana koji traje četiri dana muslimani provode Bajram u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Od unuka Allahova poslanika Muhameda a.s.,hazreti Hasana se prenosi da je rekao:”Naredio nam je Allahov Poslanik,s.a.w.s.,da za Bajrame obučemo najljepše odijelo, da se namirišemo najljepšim mirisom i da zakoljemo (kurban) najvrijednije što imamo.”

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.