Makedonci na referendumu glasaju o novom imenu države

Građani Makedonije glasat će danas na referendumu o sporazumu o imenu države koji su, prije tri mjeseca, potpisali Skoplje i Atina. Od građana se očekuje da odgovore na pitanje: “Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke?”.
Da bi referendum uspio, na njega treba da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan.

Referendumska kampanja zvanično je pokrenuta 10. septembra, a nosilac je Skupština Makedonije. U parlamentarnoj kampanji učestvovao je 71 poslanik iz svih parlamentarnih grupa, osim opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Poslije referenduma, Makedoniju čeka promjena Ustava, za koji vladajuća koalicija, za sada, nema potrebnu većinu. Slična je situacija i u Grčkoj, gdje bi parlament početkom 2019. godine trebalo da ratifikuje sporazum sa Skopljem.

Uoči referendumske tišine, koja je stupila na snagu u ponoć sa četvrtka na petak, makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da izađu na referendum i glasaju “za” priključenje te zemlje Evropskoj uniji i NATO-u, kao i za sporazum sa Grčkom o novom imenu. Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je građane da ne izađu na referendum.

Iako se spekulisalo da će pozvati na bojkot referenduma, najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO-DPMNE, građanima je uputila poziv da glasaju po svojoj savjesti.

Skoplju i Atini je trebalo 27 godina da se dogovore o imenu Makedonije, odnosno da njen zvanični naziv bude Sjeverna Makedonija.

Međutim, i jednu i drugu zemlju tek čekaju teški zadaci, za koje, za sada, nemaju potrebnu većinu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*