Optuženi u predmetu “Nasljednik” priznao krivicu za neovlašteni promet opojnim drogama

Vlastimir Tomić, optuženi u predmetu kodnog naziva “Nasljednik”, priznao je krivicu za počinjeno krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, te je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za njega predložilo kaznu zatvora i svjedočenje u predmetu protiv ostalih.

Tužilaštvo je za optuženog Tomića, državljanina Srbije, predložilo kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, a predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela opisanog u optužnici.

Takođe, u skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući mobitel i SIM kartice, te kilogram folijarnog đubriva – agrostemina.

Prema odluci Tužilaštva, optuženi se obavezuje da će nadoknaditi iznos od 400 BAM, koji je pribavio prodajom opojnih droga.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju ovih krivičnih djela, a koji su mu poznati i u kojim krivičnim djelima su učestvovali.

Ovim sporazumom, optuženi potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem pravnih posljedica, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuje da će snositi troškove krivičnog postupka koje će, u zavisnosti od složenosti postupka, odrediti Sud BiH.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi je u potpunosti priznao odgovornost za počinjeno krivično djelo te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*