Djeca vam imaju računala, tablete i telefone? Djeca direktora kompanija koje ih proizvode NE!

– Zamišljao sam Jobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osjetljivi na dodir, a trpezarijski stol sastavljen od iPoda – rekao je novinar „Newyork Timesa“ Nick Bilton koji je i objelodanio činjenicu o tome da Jobsova djeca ne koriste iPod.

Steve Jobs je u svijetu proglašen za evanđelista digitalnog doba, ali vjerovali ili ne on, je u svom domu zabranjivao korištenje tehnologije, čak i njegovih čuvenih Ipoda.

Novinar Newyork Timesa Nick Bilton, jednom prilikom je pitao Jobsa: „Tvoja djeca vjerojatno jako vole iPod?“ na što je on odgovorio da ga ona nikada nisu koristila. On i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko njihova djeca smiju koristiti tehnologiju. Zamišljao sam Jobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osjetljivi na dodir, a trpezarijski stol sačinjen od iPoda, rekao je Bilton. Međutim, članovi obitelji su se više voleli družiti i raspravljatio povijesti i pročitanim knjigama. Oni su jsedeli za dugim kuhinjskim stolom i razgovarali jedni s drugima.

Zvuči surovo ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka.

U Silicijskoj dolini je trend da inženjeri i drugi IT stručnjaci svoju djecu štite od lošeg utjecaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gdje se ne koriste računala, kao što je Waldorf škola u koju tehnologija ne može primirisati.

„Upoznao sam brojne direktore IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni veoma striktno ograničavaju korištenje tehnoloških naprava svojoj djeci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja

radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom“ kaže je Bilton.

„Upoznao sam brojne direktore IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni vrlo striktno ograničavaju korištenje tehnoloških naprava svojoj djeci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom.“

Kris Andreson, bivši urednik magazina Wired i sadašnji direktor kompanije 3D Robotics, otac petoro djece, jednom prilikom objasnio je zašto ljudi koji rade u tehnološkoj industriji drže tehničke naprave podalje od svoje djece:

„Djeca optužuju mene i moju ženu da smo fašisti i da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da druga djeca nemaju takve zabrane… To je zato što smo osobno upoznati s opasnostima od tehnologije. Vidio sam takve stvari osobno, i ne želim da se to dogodi mojoj djeci. “

Juan Williams, osnivač Blogera i Twittera i njegova žena Sarah kažu da umjesto iPoda, njihova dva dječaka imaju stotine knjiga koje mogu čitati kad god požele.

Kako roditelji iz svijeta informacijskih tehnologija određuju pravila upotrebe uređaja?

Djeca mlađa od deset godina najpodložnija stvaranju ovisnosti, ne smiju u tijeku radnog tjedna koristiti nikakve naprave. Vikendom, računala, telefone i tablete mogu koristiti između pola sata i dva sata. Djeca između 10 i 14 godina mogu tijekom radnog tjedna koristiti računala, ali samo za uzradu domaćih zadataka.

„Jednog pravila pridržavaju se svi: Nema nikakvih ekrana u dječjoj sobi. Nikada. Točka.“

Leslie Gold, osnivač i direktor Saderland Golda kaže da u njegovoj obitelji postoji pravilo zabrane svih ekrana tijekom radnog tjedna. Ipak, kako djeca rastu, tako im moraju činiti neke ustupke, jer im računala sve više treba za učenje.

Kada su „pametni“ telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih djeci prije napunjenih četrnaest godina.

„Međutim, jednog pravila pridržavaju se svi: Nema nikakvih ekrana u dečjoj sobi. Nikada. Točka.“ kaže Kris Anderson.

Ali Partovi, osnivač kompanije ILike i savjetnik pri Facebooku, kaže da on pravi razliku između „konzumerističkog“ i „kreativnog“ korištenja tehnologije, i djeci dozvoljava samo ovo drugo – stvaranje umjetnosti preko računala ili programiranje.

( Telegraf / New York Times)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*