Park “Mijau“ u turskom Mersinu u potpunosti prilagođen mačkama i njihovom komforu

Park ”Mijau” u turskom Mersinu otvoren je prošle godine i namjenjen je mačkama, prvenstveno onim uličnim, kao prostor na kojem se mogu slobodno kretati, boraviti i igrati.

Igralište, kao i kućice u potpunosti su prilagođeni mačkama. Posude za vodu se mijenjaju automatski, a mačke, zaštićene od ljudi i pasa,  dva puta dnevno dobijaju hranu. Park sadrži i područje s travom, u kojoj životinje uživaju.

Park, koji ima i videonadzor, posebno je interesantan djeci.

Gradonačelnik Mersina Burhanettin Kocamaz za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako mačke s ulice, ili one za koje dobiju dojavu, bivaju smještene u parku ”Mijau”.

Onim bolesnim ili povrijeđenim životinjama, obezbijeđena je i veterinarska pomoć.

”Naši građani vole mačke pa smo i mi napravili posebno sklonište za njih. Ovdje imaju svaki vid komfora i pažnje. Posjećuju ga i stanovnici. Što više djeca pokazuju ljubav prema životinjama, to smo sigurniji da smo uradili pravu stvar“, pojasnio je Kocamaz.

Dodao je kako nastoje pružiti svaku podršku životinjama i ljudima dobrog srca te da godišnje dostave 600 tona hrane udruženju koje se brine o životinjama.

Smatra kako park treba biti primjer ljudima u cijelom svijetu.

”Mačke se igraju kada žele. Ako hoće, mogu izaći i boraviti s ljudima. Zaista vode sretan život. Mnoge delegacije općina su dolazile ovamo i dobile informacije o projektu. Ponosni smo što smo to prvi uradili”, kazao je Kocamaz.

Šef Odjela za pružanje veterinarskih usluga pri gradskoj upravi Mehmet Cucuk izjavio je kako je projekt dobio više pažnje od očekivane.

”Park se napaja električnom energijom. Dva puta dnevno dobijaju hranu. Posude s vodom se automatski mijenjaju. U parku postoje prostori za igru, obavljanje nužde i sobice koje podsjećaju na hotele s pet zvjezdica. Životinje se ovdje mogu odmarati po čitav dan. Imaju vratanca za ulaz i izlaz. Šetaju se po obali, a kad im je vrijeme jela, dolaze ovdje”, pojasnio je Cucuk.

Istakao je kako je podloga parka prilagođena vremenskim uslovima i da ne zadržava kišnicu.

Pojasnio je kako je park do sada koristilo oko 100.000 mačaka.

Govoreći o budućim projektima, dodao je kako namjeravaju napraviti ”Grad Mijau“.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*