Turska poslala tenkove na sirijsku granicu

Turske snage sigurnosti ponovili su poziv građanima da se udalje s područja u blizini granice sa Sirijom, nakon što su granate pale i na područje Turske, te su vojni zvaničnici povećali sigurnosne mjere i na graničnu liniju poslali tenkove.

Zabranjeni su prelasci preko granice na tom području, a zbog minobacalčkih granata koje su pale na tursku stranu evakuisana su dva naselja i izbjeglički centar kod grada Suruc.

Ankara je naredila evakuaciju stanovništva s tog područja, nakon što je pet osoba povrijeđeno u jednoj kući u selu Atmanek.

Prethodno su međunarodne snage izvele udare na položaje Islamske države Irak i Levant (ISIL) kod grada Kobanija, no jutros su ISIL-ovci krenuli u novi napad i granate uputili i na područje Turske.

Jake eksplozije i dalje se čuju sa tursko-sirijske granice. Borci ISIL-a zauzeli su tokom noći dio strateški važnog brda Maštanur, odakle nastavljaju napade.

Avioni međunarodne koalicije samo su ih usporili, ne i zaustavili, pa su sada na dva kilometra od centra grada, potvrdio je lokalni zvaničnik.

“Zračni napadi nisu dovoljni da se Kobani odbrani od ISIL-a. Grad okružuju sa tri strane, a avioni jednostavno ne mogu pogoditi svakog borca na terenu. Ono što nam je stvarno potrebno je podrška sa zemlje. Treba nam naoružanje i municija”, kaže gradski vijećnik Idris Nassan.

Nastavak borbi i u Iraku

Borba sa ISIL-om nastavlja se i u Iraku na više frontova, iako su ih zračni napadi natjerali da se povuku zapadno od Ramadija. Grad sada okružuju kurdske snage.

Iračani su uspjeli da povrate kontrolu i nad gradom Duluija na rijeci Tigris.

S druge strane, ISIL napreduje u provinciji Anbar. Jak otpor pružaju im vladine snage u Fallujahu.

“Nikada nećemo napustiti svoj grad. Ovo je naša domovina koju ne možemo napustiti samo zato što postoji zavjera protiv ove države. Borićemo se protiv njih kako god sebe nazivali – pobunjenicima ili oružanim grupama. Svi smo Iračani, suniti i šiiti, kršćani, Arapi i Kurdi. Svi smo mi braća”, kaže Aref Mohammed al-Janabi, major iračke vojske.

Podršku ISIL-u i zajedničku borbu protiv koalicije predvođene SAD-om, najavili su pakistanski talibani.

U međuvremenu, nastavljaju se nesuglasice unutar koalicije nakon što se američki potpredsjednik Joseph Biden izvinio Turskoj zbog izjave da je, kako navodi, uz još neke države regiona pomagala džihadiste u Siriji. Objašnjenje traže i Ujedinjeni Arapski Emirati.

ISIL broji mrtve

U sukobima između snaga sigurnosti i pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u pokrajini Salah ad Din u Iraku poginulo je 20 boraca, javlja Anadolija.

Načelnik policije Hamad en-Namis za ovu agenciju je potvrdio da je u mjestu el-Kadisiyye u gradu Tikritu došlo do sukoba između snaga sigurnosti i boraca ISIL-a.

Tom prilikom je, kako navodi en-Namis, poginulo pet boraca dok su onesposobljena tri vozila koja su im pripadala.

U mjestu Ed-Duluiyye policija je izvela operaciju u kojoj je ubijeno 15 pripadnika ISIL-a. Tom prilikom uništeno je jedno njihovo vozilo.

Novi napadi

S druge strane, zamjenik predsjednika skupštine Anbara Falih el-Isavi je izjavio da je mjesto el-Muhammedi na istoku gradića Hita koji pripada Anbaru palo pod kontrolu ISIL-a.

Sjedinjene Američke Države (SAD) sinoć su saopćile da su zajedno sa saveznicima izveli nove zračne napade na položaje ISIL-a u Iraku i Siriji.

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) saopćila je da su američke i koalicione snage vojnim avionima i bespilotnim letjelicama izveli devet napada na položaje ISIL-a u Siriji.

Samo američki avioni izveli su pet napada na položaje ISIL-a u Siriji.

(Al Jazeera i agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*