Umjetnička galerija BiH obilježava 72 godine rada

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine obilježiće danas u Sarajevu 72 godine postojanja i djelovanja, a posjetiocima će povodom ovog jubileja pokloniti besplatan ulaz na sve aktuelne izložbe, Izvan oblika: Ana Crespo i Meliha Teparić, Selma Đulizarević: Trnoružičnjak, Oprostorena intima, saopćeno je iz Galerije.

Osnovana odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946, Umjetnička galerija BiH je najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini.  Od 1953. godine smještena je u zgradi koja je 1912. izgrađena kao robna kuća Ješue i Mojce Saloma.

Za javnost je otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.

Tokom 72 godine postojanja i rada, putem otkupa, poklona, donacija i zaostavština, fundus Umjetničke galerije BiH narastao je na skoro 6000 umjetničkih djela podijeljenih u kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i novih medija, Likovni arhiv NADA.

Umjetnička galerija BiH posjeduje i bogatu bibliotečku građu iz svih oblasti likovne umjetnosti, specijaliziranu dokumentaciju i restauratorsku radionicu, a sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu te organizuje stalne i povremene izložbe i brojne druge događaje.

Obilježavanje 72. rođendana počinje u 10.00 sati u prostorijama Galerije, navodi se u saopćenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*