Kada Delić, bivša atletičarka i direktorica Specijalne olimpijade BiH učesnica Evropske konferencije lidera

Specijalna olimpijada Crne Gore je u periodu od 19. do 22. oktobra u Budvi bila domaćin “Evropske konferencije lidera”, koju je organizovala Specijalna olimpijada Evropa/Azija, na kojoj je učešće uzelo preko 120 učesnika iz blizu 50 euroazijskih zemalja, među kojima je bila Kada Delić Selimović, kao predstavnica Specijalne olimpijade BiH.

Prvog dana održavanja Konferencije prisutnima su se obratili predstavnik Ministarstva sporta Crne Gore, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori kao i predstavnici UNICEF-a u Crnoj Gori, David Evangelista predsjednik Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju, predsjednik SO CG Aleksandar Vuksanović i mnogi drugi.

Na Konferenciji se govorilo o strateškim ciljevima Specijalne olmpijade Evrope/Aziije i njenih članica. Prezentovani su različiti programi i aktivnosti Specijalne olimpijjade koji se odnose na sport, zdravstvo, evropske projekte, inkluzivne programe, programe za roditelje, programe za djecu od 2 – 7 godina, pripremu za Ljetne olimpijske igre “Abu Dhabi 2019” i dr.

„Kao predstavnica Specijalne olimpijade BiH učestvovala sam u panel diskusiji “Zdravstveni programi sportista sa poteškoćama u razvoju” koju su pripremili Bjoerne Koehler i Ilse Hemmelmayer, gdje sam istakla dosadašnje aktivnosti koje smo sprovodili u BiH i saradnji koju imamo sa različitim zdravstvenim institucijama u BIH.“, kazala je direktorica Specijalne olimpijade BiH, Kada Delić Selimović.

Prvog dana Konferencije dodijeljena su i priznanja specijanim olimpijadama za uspješan dugogodišnji rad, gdje je Specijalna olimpijada BiH nagrađena za svoj dvadesetogodišnji rad. Uz ovo priznanje svaka zemlja dobila je i priznanje od Svjetske specijalne olimpijade koja ove godine proslavlja svoju jubilarnu 50. godišnjicu.

Kao globalni Ambasador Special Olympicsa sa učesnicima Konferencije družio se i Vanja Grbić, nekadašnji najbolji odbojkaš svijeta, koji danas radi na inkluzivnim programima, pogotovo u odbojci. Njegov počasni gost bio je i proslavljeni odbojkaš Igor Vusurović, koji su zajedno sa sportistima SO Crne Gore i učesnicima Konferencije održali zajednički odbojkaški trening.

„Ovom prilikom se najisrekenije zelim zahvaliti prije svega tehničkim organizatorima SO Crna Gora, predsjedniku Aleksandru Vuksanoviću i nacionalnom direktoru Ivanu Radoviću, koji su učinili sve da ova Evropska konferencija lidera bude na najvećem nivou.“, za kraj je kazala Delić-Selimović.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*