Elmedin Kikanović se oprostio od reprezentacije BiH

Jedan od najiskusnijih pojedinaca u redovima košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Elmedin Kikanović oprostio se danas, veoma emotivnom porukom, od dresa sa državnim grbom.

Kako je i sam potvrdio na svom Facebook profilu, Kikanović je jedan od nekolicine igrača koji zvanično više neće nastupati u redovima bh. reprezentacije, nakon što su ranije ove godine svoj oproštaj objavili Mirza Teletović i Andrija Stipanović. Ovom odlukom bh. košarkaši ostaju bez veoma važnog igrača, koji je svojim iskustvom u igri pod koševima donosio veliku prevagu za našu reprezentaciju.

“U sjećanju mi je zauvijek urezan taj 13. august 2006. godine. Prijateljski meč reprezentacija BiH i Mađarske i moj debi u A reprezentaciji. Prepuna bihaćka dvorana “Luke” i prvi poeni u najdražem dresu. Sa 17 godina, odnosno četiri godine nakon što sam počeo da se bavim košarkom, sam ostvario svoj san zaigravši u istoj ekipi sa igračima koje sam dotad gledao uglavnom na televiziji ili bodrio sa tribina tuzlanskog Mejdana,kada bi reprezentacija nastupala u Tuzli. Prešao sam put od polaznika Škole košarke Sloboda Dite, preko kadetskog i juniorskog reprezentativca, do statusa A reprezentativca. Bila je to kruna četverogodišnjeg rada. Danas, 14 godina nakon prvog nastupa za kadetsku reprezentaciju BIH, odnosno, nakon nešto više od 12 godina od prvog nastupa za seniorsku reprezentaciju BIH, vrijeme je za oproštaj. Nažalost, šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini su praktično izgubljene, a sljedeće Evropsko prvenstvo je na programu 2021. Smatram da je pravo vrijeme da mladi igrači preuzmu vodeće uloge i da se kroz ovaj period od tri godine afirmiše i iskristališe ekipa koja će se ne samo plasirati na Evropsko prvenstvo 2021., već biti i bitan faktor na istom”, napisao je Kikanović na Facebook profilu.

U nastavku poruke on se zahvalio svim saigračima, poručivši da mu je bilo zadovoljstvo s njima dijeliti svlačionicu, kao i svim djelatnicima Košarkaškog saveza BiH, uz posebnu zahvalnicu selektoru, stručnim štabovima i navijačima reprezentacije koji su ih bodrili na brojnim utakmicama.

Također, poslao je poruku i mladim reprezentativcima, ali i osoblju koje će pod “predsjedničkom palicom” Mirze Teletovića u nastavku raditi u KS BiH.

“Za kraj bih imao i poruku za mlađe reprezentativce, čije vrijeme dolazi. Igranje za reprezentaciju je najveća čast i privilegija koju jedan profesionalni sportista može da doživi. Ličnim primjerom sam se trudio da pokažem da odazivanje u reprezentaciju ne bi smjelo da dolazi u pitanje. U vrijeme kada se u mnogim nacionalnim timovima kult reprezentacije gubi, budite pošteni i odgovorni prema svojoj zemlji, prema navijačima i odazivajte se na poziv sa posebnom radošću i osmijehom, jer igranje za najbolju nacionalnu vrstu svoje države upravo i jeste to-posebna radost. A kada obučete sveti plavo-žuti dres, budite svjesni i njegovog tereta i odgovornosti, dajte ono najbolje što imate u sebi i niko vam neće ništa zamjeriti.

Poželio bih mnogo sreće u radu novom rukovodstvu KSBIH na čelu sa predsjednikom Mirzom Teletovićem, kao i budućem selektoru. U meni ćete uvijek imati iskrenog i vatrenog navijača”, zaključio je sada već bivši bh. reprezentativac Elmedin Kikanović.

Inače, među bh. navijačima popularni Kikan rođen je 2. septembra 1988. godine te trenutno nastupa na poziciji centra u ekipi Monaca. Svoju karijeru započeoo je u 2002. godine u omladinskim kategorijama tuzlanske Slobode, nakon čega je 2007. godine potpisao za beogradsku Crvenu Zvezdu. Tu je proveo gotovo četiri godine, nakon čega je prešao u redove ruskog Yeniseya iz Krasnojarska, a od 2015. godine doživio je pravi procvat svoje karijere nastupajući prvo za SLUC iz Nancyja, a zatim i za berlinsku Albu.

Prošle godine, 17. juna, Kikanović je prešao u redove trenutnog kluba, gdje također igra prilično solidnu sezonu.

Iako je po prirodi bio prilično emotivan tokom svoje karijere, nije doživljavao veće probleme, izuzev 2010. godine kada je bio uključen u veliki doping skandal u Crvenoj Zvezdi, zbog čega je suspendovan na godinu dana. Tada je tvrdio kako nije bio svjestan da je to što kupuje doping, no FIBA je odlučila ipak da ga kazni, te je cijelu sezonu proveo na klupi.

No, i pored svega toga, Kikanović će sigurno ostati upisan zlatnim slovima na listu odličnih bh. košarkaša koji su dali svoj veliki doprinos u izgradnji bh. reprezentacije, kao i u srcima navijača koji su uvijek podržavali njegovu požrtvovanost u dresu reprezentacije.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*