Vlada FBiH donijela dvije uredbe o energijskim certifikatima

Federalna vlada donijela je danas na sjednici u Sarajevu uredbe o provođenju energijskih audita (provjera) i izdavanju energijskog certifikata i o uslovima za davanje i oduzimanje ovlaštenja za obavljanje energijskih audita i energijsko certificiranje zgrada.

Uredbom o provođenju energijskih audita i izdavanju energijskog certifikata uspostavlja se cjelovit sistem energijskih audita koje, s ciljem sticanja saznanja o postojećoj potrošnji energije, provode ovlaštena pravne ili ovlaštene fizičke osobe. Cjelovitim sistemom energijskih audita su obuhvaćene zgrade, njihovi dijelovi ili skupine zgrada koje imaju zajedničke energetske sisteme, redovni auditi sistema centralnog grijanja i sistema klimatizacije, tehnološki procesi, industrijska postrojenja i ostali objekti, uključujući i javne (komunalne) usluge. Uredba utvrđuje i energijske karakteristike, omogućava analiziranje stvarne potrošnje energije i zadovoljenja toplotnog komfora i nivoe usklađenosti tih vrijednosti s potrebnim, kao i propisanim zahtjevima i referentnim vrijednostima. Predviđa i mjere za tehno-ekonomski povoljno poboljšanje energijskih karakteristika.

Uredba detaljno uređuje uslove i procedure za obavljanje energijskih audita kao i energijskog certificiranja zgrada, te poslove nezavisne kontrole izdatih izvještaja o energijskim auditima i izdatim certifikatima, a obuhvaćeni su svi zahtjevi koji su utvrđeni u Zakonu o energijskoj efikasnosti u Federaciji BiH.

Svrha druge danas donesene uredbe je uspostava cjelovitog sistema ovlašćivanja osoba za obavljanje energijskog audita i energijskog certificiranja zgrada, za obavljanje programa obuke za osobe koje provode energijske audite i energijsko certificiranje zgrada, utvrđivanje sadržaja programa obuke za osobe koje provode energijski audit i energijsko certificiranje zgrada, sadržaja registra nosilaca programa obuke, te uspostava sistema ovlašćivanja osoba za obavljanje redovnih energijskih audita sistema grijanja i sistema klimatizacije, utvrđivanje sadržaja programa obuke i načina i uslova ovlašćivanja za obavljanje programa obuke za osobe koje provode redovne energijske audite sistema grijanja i klimatizacije.

Ovom uredbom detaljno su uređeni uslovi i procedure za davanje i oduzimanje ovlasti za obavljanje energijskih audita i energetsko certificiranje zgrada.

Donošenjem ovih dviju uredbi bit će riješeni problemi vezani za trenutni pravni vakuum za firme koje je Federalno ministarstvo prostornog uređenja u proteklom periodu ovlastilo za obavljanje energijskih audita i energijsko certificiranje zgrada, a kojima je važenje ovlaštenja isteklo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Utvrđen sastav Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem FBiH

Federalna vlada utvrdila je sastav i broj članova i način rada Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Federacije Bosne i Hercegovine, kao i sektorskih vijeća.

Članovi Vijeća Federacije su premijer FBiH, zamjenik premijera FBiH – federalni ministar finansija, premijeri/predsjednici vlada svih deset kantona i predsjednik Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH.

U radu tog vijeća učestvuje i direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja ili osoba koju on imenuje.

U okviru Vijeća Federacije, po potrebi i na prijedlog nadležnog federalnog ministra, Vlada FBiH osniva sektorska vijeća koja imaju savjetodavnu ulogu u procesima definisanja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji specifičnih sektorskih prioriteta u FBiH i izradi sektorskih strateških dokumenata. Smjernice za rad sektorskih vijeća donosi Vijeće Federacije u vidu zaključka.

Vijećem Federacije predsjedava premijer FBiH, a u slučaju njegove odsutnosti zamjenik premijera.

Predsjedavajući Vijeća Federacije predstavlja i zastupa ovo vijeće, inicira razmatranje i raspravu o pojedinim pitanjima, saziva sjednice, predlaže dnevni red, brine o radu Vijeća i potpisuje akte koje ono donosi.

Sjednice Vijeća Federacije se održavaju prema potrebi, a najmanje jednom godišnje.

Na sjednice, po potrebi, mogu biti pozivani i predstavnici drugih tijela i organizacija, te stručnjaci iz drugih relevantnih područja koji nisu članovi Vijeća, a oni nemaju pravo glasa.

Vijeće donosi preporuke u formi zaključaka koje dostavlja nadležnim institucijama u Federaciji BiH na dalje postupanje, a izvještaj o svome radu podnosi Vladi FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sa sjednice Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, nije prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić-Bećirspahić i Kasim Mulalić. Kako je obrazloženo, ova inicijativa nije mogla biti prihvaćena  budući jer je resorno ministarstvo već u postupku sačinjavanja Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se, dijelom, odnosi na predložene izmjene.

Uz isto obrazloženje, nije prihvaćena ni inicijativa za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je podnijela delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna – Bajramović.

Federalna vlada nije prihvatila inicijativu Kluba samostalnih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona da u nadležnost Porezne uprave FBiH budu uvršteni Zakon o financijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2008. do 2015. godine i Zakon o reguliranju dospjelih, a neuplaćenih obveza po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Tuzlanskom kantonu. Riječ je o istoj inicijativi koju je Vlada Tuzlanskog kantona dostavljala 2015., 2016., 2017. i 2018. godine.

Nakon što je razmotrila inicijativu koju je uputio gradski tržišni i turističko-ugostiteljski inspektor iz Tuzle Fedor Pavlović, Vlada je ocijenila da nema potrebe za davanje autentičnog tumačenja člana 55. stav (2) Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Vlada smatra da nije potrebno ni autentično tumačenje odredbe člana 22. stav 4. Zakona o radu, što je traženo inicijativom koju je podnio ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

ZA PLAĆANJE PDV-a NA DONIRANU OPREMU ZA PRAĆENJE ŠUMSKIH POŽARA 27.600 KM

Federalna vlada odobrila je izdvajanje 27.600 KM iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u svrhu plaćanja PDV-a na doniranu opremu za uspostavljanje sistema praćenja šumskih požara u FBiH.

Opremu za praćenje vozila sa softverskom montažom, s ciljem sprječavanja nastanka i širenja požara u FBiH, donirala je Turska generalna uprava za šumarstvo.

SREDSTVA ZA PENZIONISANJE UPOSLENIKA

Današnjom Odlukom, Vlada FBiH je odobrila dodjelu dijela sredstava Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u ukupnom iznosu od 1.470.248,85 KM, namijenjenih za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž.

Tvornici konfekcije Borac d.d. Banovići – u stečaju odobreno je 71.772,77 KM, za pet zaposlenika, KTK Visoko d.d. Visoko odobreno je 300.794,34 KM za 60 zaposlenika, TTU d.d. Tuzla – u stečaju, 97.861,74 KM za 34 zaposlenika i Hidrogradnji d.d. – u stečaju Vogošća 999.820 KM za 61 zaposlenika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli grant sredstava. Privrednim društvima koja zaključe ugovor, sredstva će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO, u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*